For å ta vare på plante- og dyrelivet i norske farvann, er det avgjørende med en nasjonal marin verneplan som inkluderer alle typer norsk natur til havs, i fjordene og langs kysten. Arbeidet med en slik marin verneplan i Norge startet i 2001.
Først i 2013 kom de tre første områdene på plass: Framvaren i Vest-Agder, Tauterryggen i Nord-Trøndelag og Saltstraumen i Nordland.
I dag er også Galulosen, Rødberg og Skarnsundet i Trøndelag, Jærkysten i Rogaland, Lurefjorden og Lindåsosane i Vestland, Innervisten, Nordfjorden, Karlsøyfjorden, Kaldvågfjorden og Innhavet i Nordland, Rossfjordstraumen, Rystraumen og Ytre Karlsøy i Troms og Finnmark blitt vernet.
Det finnes også fire marine nasjonalparker i Norge: Ytre Hvaler, Færder, Jomfruland og Raet.
Norge var forpliktet til å verne minst 10 prosent av norske havområder innen utgangen av 2020, men dette målet var vi langt unna å oppfylle.
Totalt utgjør dagens marine verneområder kun rundt én prosent av norske havområder, noe som betyr at det gjenstår svært mye for å ta godt nok vare på naturverdiene i våre egne havområder og å oppfylle gjeldende internasjonale forpliktelser.
WWF har gjennom tiår utfordret norske myndigheter for å få fortgang i verneprosessene til havs. Våren 2021 ble det endelig lagt frem en ny nasjonal plan for bevaring av marin natur i Stortinget. Dessverre var denne planen for lite konkret og ambisiøs.
WWF jobber derfor for å øke regjeringens ambisjonsnivå, slik at alle våre mest verdifulle og sårbare havområder blir tatt vare på gjennom naturmangfoldloven og den kommende havmiljøloven som marine verneområder. Vi trenger en ny marin verneplan som gjelder for alle norske havområder og som verner natur i tråd med forpliktelser gjort gjennom internasjonale avtaler. På den måten kan vi sikre naturverdiene i disse viktige havområdene for fremtidens generasjoner.
Verdens ledende havforskere sier at vi må verne 30 prosent av havet innen 2030, noe WWF mener Norge må styre etter og verne nok natur i våre egne farvann.