Plast er en betegnelse på syntetiske produkter som kan formes på mange forskjellige måter. Plast tilsettes en rekke ulike stoffer, og mange av disse stoffene er blitt identifisert som potensielt skadelige.
Det er dessuten verdt å nevne at det brukes råstoffer fra olje- og gassproduksjon i nesten all plast som produseres, og dette er stoffer som ikke er fornybare.
Plast har utrolig lang levetid, og kan leve i naturen i hundrevis av år før den brytes ned. Plasten som havner dypt i havet brytes enda langsommere ned enn den på land.
Det er fordi det er mindre UV-stråling og kaldere temperaturer på havdypet. I strandsonen brytes derimot plasten veldig fort opp i små plastbiter, på grunn av påvirkning fra bølger, sollys og vind.
Etter hvert som plasten brytes opp i mindre biter, blir den stadig vanskeligere å fjerne fra naturen. Det dannes såkalt mikroplast, som er små partikler av plast som har en størrelse mellom 0,001 og 5 millimeter.
Disse plastbitene varierer veldig i størrelse, farge og form og har ulike egenskaper og innhold av kjemikalier. I dag finner vi mikroplast på alle verdens kontinenter, og den er i maten vi spiser, vannet vi drikker og lufta vi puster.