Vi stiller seks krav til regjeringen i arbeidet med en produsentansvarsordning:
1. Vi må ha en nasjonal plaststrategi
Plastens verdikjede er en betydelig klimautfordring for verden. Bruken av plast må være sirkulær og ressurseffektiv. Til dette trenger vi en nasjonal plaststrategi, der målet må være å stanse utslipp av plast til naturen, redusere bruken av plast, dernest fase ut bruk av ny, såkalt “jomfruelig” plast og øke bruken av resirkulert plast.
2. Vi må ha oversikt over all plasten som kommer ut på det norske markedet
Vi har i dag ingen fullstendig oversikt over hvor mye plast som finnes på det norske markedet. Først når vi vet dette, vet vi andelen som blir sortert, materialgjenvunnet, sendt til forbrenning eller ender som forsøpling. Rapporteringskravene til og fra produsenter og returselskap må styrkes, for å sikre kontroll.
3. All plast må omfattes av produsentansvarsordningen
Dagens ordning omfatter bare plastemballasje, noe som gir manglende kontroll. Den juridiske rammen må utvides til å omfatte alle produkter som inneholder plast. Vi må ansvarliggjøre både produsentene av plast, pakkere og fyllere av den. Også aktørene som kontrollerer produktdesign og de som bestiller plastproduktene må ansvarliggjøres.
4. Vi må sikre at det er forurenser som betaler
Returselskapene dekker i mange tilfeller ikke alle kostnadene kommunene har knyttet til innsamling og sortering. Dermed faller deler av kostnadene på den enkelte kommune heller enn å følge forurenser-betaler-prinsippet.
WWF mener at det må innføres en miljøavgift på jomfruelig plast. Avgiften for materialer som er vanskeligere å gjenvinne, må være høyere enn for andre materialer. Altså at avgiftsstrukturen følger en øko-modellering.
Dessuten må produsentene holdes ansvarlig for tiltak knyttet til forsøpling, dette gjelder særlig produsenter med produkter med høy forsøplingsrisiko.