Kanskje kjenner du den klassiske historien om sveitsiske mikrobiologen, som besøkte Norge i 1969. Han tok med seg noen jordprøver fra Hardangervidda, der det ble funnet en liten sopp med noen helt spesielle kjemiske egenskaper. Han fikk skilt ut et stoff fra soppen, som er blitt svært viktig til medisinsk bruk. Stoffet fikk navnet cyclosporin og kan redusere risikoen for at kroppen støter fra seg nye organer ved en organtransplantasjon.
En annen norsk sopp med medisinsk potensiale, er hårkjuke. Denne truede og rødlistede soppen vokser på døde stammer av osp fra Aust-Agder til Buskerud. Hårkjuka produserer stoffer som blant annet kan ta livet av visse kreftceller, særlig hormonavhengige krefttyper som brystkreft og testikkelkreft. Kanskje finnes det enda flere sopper med spennende egenskaper ute i norsk natur?
Det finnes mange eksempler på veletablerte medisiner som stammer fra naturen. Kinin, som brukes mot malaria, kommer fra kinatre (Cinchonae pubescens) som vokser i Sør-Amerika. Novocaine, som brukes blant annet av tannleger som lokalbedøvelse, stammer fra kokaplanten. Turbocuarin stammer fra curare-planten (Strychnos toxifera) og brukes som muskelavslappende middel mot sykdommer som Parkinsons og MS.
Også den vanlige medisinen aspirin stammer fra bark av planter i vierslekten (Salix sp.) som er veldig vanlig i Norge og har vært brukt av brukt av våre forfedre i tusenvis av år. For ikke å nevne penicillin, som kommer fra muggsopp. Penicillinet revolusjonerte moderne medisin og har hjulpet mot utallige bakterielle infeksjoner som tidligere ikke kunne kureres. Nå som bakterier utvikler resistens mot antibiotika, trenger vi naturen som aldri før for å finne noen nye løsninger.
Og visste du at hurtigtesten for koronavirus ble utviklet takket være en bakterie fra en varmekilde i Yellowstone? Enzymet som er brukt til PCR kommer fra en bakterie som heter Thermus aquaticus som stortrives i kokende varmt vann.