Vil du bli hørt? Skriv kronikker og leserinnlegg

Ønsker du å påvirke debatten eller belyse en viktig sak? Da er det å skrive kronikker og leserinnlegg et godt verktøy.

Kronikker og leserinnlegg er to måter du kan dele meningene dine på i aviser og tidsskrifter. Her har vi samlet noen tips til hvordan du kan skrive tekster som fanger lesernes oppmerksomhet og får fram budskapet ditt på en klar og effektiv måte.

Hva er forskjellen på leserinnlegg og kronikk?

Vil du dele meningene dine om noe som betyr mye for deg? Et leserinnlegg er en kort tekst der du kan si det du mener om en aktuell sak eller tema. Alle som har en mening kan skrive et leserinnlegg.

En kronikk
går mer i dybden, er mer formelt skrevet enn et leserinnlegg, og krever mer bakgrunnskunnskap om temaet det skrives om. Her kan du virkelig vise hva du kan om et tema, dele erfaringer og kunnskap.

Tips til et godt leserinnlegg

  1. Finn en treffende overskrift helt til slutt
    Overskriften bør være enkel og si noe om innholdet i teksten. For å komme på den perfekte overskriften kan det være lurt å komme tilbake til den helt til slutt.
  2. Tenk på leseren
    Hvem skal lese teksten din? Velg deg en målgruppe, og tilpass språket ditt slik at det treffer dem best mulig.
  3. Start med en engasjerende innledning
    Skriv en kort og fengende innledning på to-tre linjer som fanger leserens oppmerksomhet og gjør dem nysgjerrige på å lese videre. Her bør du også tydelig vise hvor du står i saken.
  4. Få fram budskapet ditt
    Hva vil du si? Finn fakta som støtter opp under meningene dine og hold deg saklig.
  5. Møt motargumenter
    Hva har blitt sagt, eller hva kan folk komme til å si? Tenk på hva folk som vil si deg i mot vil si og svar på disse innvendingene i teksten din. Det viser at du har tenkt gjennom saken fra flere vinkler.
  6. Bruk eksempler
    Gi eksempler som gjør det lettere for leseren å relatere til det du skriver. Det kan gjøre argumentene dine mer overbevisende.
  7. La noen andre lese gjennom
    Når du er ferdig, la noen andre lese teksten din. De kan ofte oppdage ting du har oversett og gi nyttige tilbakemeldinger.
  8. Send inn til avisen
    Når teksten er klar, send den inn til for eksempel lokalavisen din. De store riksavisene trykker sjelden leserinnlegg med mindre de er skrevet eksklusivt til dem. Mange lokalaviser er derimot ivrige etter å høre fra yngre skribenter, og de har ofte et "TIPS OSS"-nummer eller en e-postadresse på nettsidene sine som du kan bruke.

    Lykke til!

Tips til en god kronikk

For å få kronikken din publisert, trenger du et klart og tydelig budskap. Prøv å komme med noe nytt: en ny vinkling, et nytt og spennende forskningsfunn, et unikt poeng, eller kanskje et overraskende standpunkt? Enda bedre vil det være om du kan knytte kronikken din til en aktuell sak eller en debatt som pågår akkurat nå.

De ulike avisene operer ofte med ulike lengder på kronikkene sine, men vanligvis ligger det et sted mellom 5000-10 000 tegn. Hør med den avisen du har lyst til å skrive for, og test gjerne idéen din for dem samtidig.

  1. Finn en treffende overskrift helt til slutt
    Overskriften bør være enkel og si noe om innholdet i teksten. For å komme på den perfekte overskriften kan det være lurt å komme tilbake til den helt til slutt.
  2. Start med det viktigste først
    Begynn med det aller viktigste først – konklusjonen. Dette fanger leserens oppmerksomhet fra starten av.
  3. Skriv en fengende historie
    Tenk at du skal skrive en historie som andre vil ha lyst til å lese. Gjør den engasjerende og interessant! Spesielt første del av kronikken er viktig for å få leseren med videre. Skriv gjerne tre-fire utkast som du kan teste på noen du kjenner, og gå for den de liker best. Et triks kan være å se for deg drømmeleseren når du skriver. Hvordan får du denne personen til å reagere på teksten din som du vil?
  4. Hold deg til ett poeng om gangen
    Ikke prøv å dekke alt på én gang. Fokuser på ett poeng av gangen for å gjøre budskapet ditt klart og tydelig.
  5. Bruk mellomtitler
    Del opp teksten med mellomtitler for å organisere poengene dine og gjøre det lettere å lese.
  6. Skriv korte setninger
    Sett punktum ofte. Korte setninger gjør teksten din lettere å lese og mer engasjerende.
  7. Skriv enkelt og klart
    Bruk vanlig norsk uten faguttrykk og fremmedord. Gjør det enkelt for alle å forstå hva du mener.
  8. La noen andre lese gjennom
    Når du er ferdig, la noen andre lese teksten din. De kan ofte oppdage ting du har oversett og gi nyttige tilbakemeldinger.
  9. Send inn til avisen
    Når teksten er klar, send den inn til en avis sammen med et portrettbilde av deg.

Lykke til!

Fant du det du lette etter?