Løvskog ved Alnaelva, Natur og Ungdom.

Bli en skoghelt i ditt nærmiljø!

Uansett hvor du bor, kan du gjøre en forskjell for skogen. I vår digitale verktøykasse finner du tips og verktøy for å kunne engasjere deg i skogsaker der du bor.

Skogen er mer enn bare trær. Som barn er den vår egen lekeplass, og som ungdom og voksne gir den oss et sted å puste ut og finne ro. Den gir oss mat, rent vann og frisk luft. Ikke rart skogen er viktig for så mange av oss!

Men skogen i Norge er under press. Mange opplever å få nærskogen sin hogget ned eller erstattet av nye byggeprosjekter. Skogen trenger flere stemmer - kanskje du er en av dem? Sjekk ut våre tips og verktøy for å finne ut hvordan du kan bidra til å ta vare på skogen i ditt nærområde.

Verktøykasse for skoghelter

Bli skogambassadør og få bok

Som skogambassadør får du boka Det viktige treet av arkitekt Nina Klungsøyr.

Det viktige treet er en gripende håndbok om naturvern. Her kan du lese om hvorfor vi må ta vare på trær og hvordan vi kan gjøre det. Boka bruker alt fra fakta, intervjuer og bilder, til dikt, akvareller og humor for å vise hvorfor trær er så viktige og hvorfor vi må gjøre vårt for å bevare dem.

Tipsene du finner på denne siden om innbyggerundersøkelse og forslag, registrere trær og Treets dag er hentet fra denne fine boka.

Bli med i en miljøorganisasjon!

Ved å bli med i en miljøorganisasjon får du tilgang til ressurser, nyttig kunnskap og gode nettverk. Hos både Naturvernforbundet og Natur og Ungdom kan du engasjere deg som frivillig på mange spennende måter i ditt lokalmiljø. Er du interessert i biologi? Bli medlem av en biologisk forening og dypdykk i ditt favorittfagfelt. Du kan også bli en skogambassadør der du bor. Bli med!

Skriv et leserinnlegg i din lokalavis

Å skrive leserinnlegg eller kronikker kan gi deg synlighet og skape debatt og oppmerksomhet rundt saken. Du når et bredt publikum og kan inspirere andre til å engasjere seg. Her kan du lese hvordan du skriver en god kronikk eller leserinnlegg.

Hold et foredrag om skog

Å dele faktabasert kunnskap om skog er viktig. Vi har utarbeidet ferdige presentasjoner til ulike aldersgrupper som du snart vil kunne laste ned her. Ta dem med til din lokale skole, bibliotek eller arbeidsplass og del kunnskap om skog med andre.

Registrer et tre

I bare ett stort eiketre kan det bo 1500 arter. Hule eiker er derfor en utvalgt naturtype som skal ha automatisk vern. Bestanden av slike hule eiker synker drastisk hvert år. De blir ofte felt av sikkerhetshensyn i tettbygde strøk, selv om det kunne vært unngått. Har du et stort og hult tre i hagen din eller i skogen nær der du bor? Registrer det! Du kan lese hvordan på www.viktigtre.no.

Arranger skogturer der du bor

Jo flere som får positive førstegangsopplevelser i skogen, jo flere vil utvikle ønske om å ta vare på den. Har du et smittende skogengasjement og ønsker å arrangere skogturer der du bor, kan det være en god idé å knytte seg til en organisasjon eller forening. Det finnes flere organisasjoner som tilbyr turer i skogen av ulike slag. Er du under 35 år og ønsker å bli turleder, kan du søke om å bli skogambassadør. Ta kontakt med Skogen - mer enn bare trær hvis du er i tvil om hvordan du går fram. På denne siden har vi samlet ulike undervisningsopplegg om skog. Der finner du også naturstier som kan brukes på tur.

Lag en innbyggerundersøkelse

Visste du at både politiske partier, administrasjonen eller innbyggerne i en kommune kan lage en innbyggerundersøkelse? For å lage en innbyggerundersøkelse i din kommune kan du ta kontakt med et selskap som samler inn data for markedsundersøkelser. Dette er en fin måte å finne ut av hvor innbyggerne står i spørsmål som for eksempel nedbygging av nærskogen.

Lag innbyggerforslag

Gjennom å samle underskrifter har du som innbygger i en kommune eller et fylke rett til å sette en sak på den politiske dagsorden. Du må bo i den kommunen eller fylket saken gjelder og samle underskrifter fra minst to prosent av innbyggerne, eller minimum 300 underskrifter dersom kommunen din har mer enn 15000 innbyggere. I fylkeskommunen er det nok med 500 underskrifter av innbyggerne i fylket. Kommunestyret eller fylkestinget skal ta stilling til saken senest seks måneder etter at den har fått nok underskrifter. Se mer på www.minsak.no.

Søk om støtte

  • Tilskudd til naturrestaurering. Kommuner, organisasjoner og private kan søke om planlegging, gjennomføring og oppfølging av naturrestaureringstiltak som bidrar til å restaurere forringet natur og bedrer den økologiske tilstanden.
  • Støtte til kartleggingsarbeid. Hvert år lyses det ut midler til kartleggingsaktiviteter blant foreninger og medlemmer i Sabimas medlemsforeninger.
  • Naturgledemidler. Alle fylkes- og lokallag i Naturvernforbundet kan søke om aktivitetstilskudd til naturgledearrangementer, friluftsaktiviteter og inkluderende friluftsliv.
  • Aktivitetstilskudd til trua og fremmede arter. Alle Fylkes- og lokallag i Naturvernforbundet kan søke om aktivitetstilskudd til arbeid med trua natur og fremmede arter.
  • Aktivitetstilskudd rovdyr. Alle fylkes- og lokallag i Naturvernforbundet kan søke om aktivitetstilskudd til aktiviteter knyttet til rovdyr.
  • Tilskudd Natursats. Kommuner kan søke om tiltak for å bedre naturmangfoldet.

Siden oppdateres jevnlig med nye verktøy.

Skogen - mer enn bare trær

"Skogen - mer enn bare trær" er et samarbeidsprosjekt mellom miljøorganisasjonene WWF Verdens naturfond, Naturvernforbundet, Natur og Ungdom og Sabima. Gjennom kunnskapsformidling om og aktiviteter i skogen skal vi bidra til at flere blir pådrivere for rikere og mer varierte skoger.

Les mer om prosjektet her.

Tips til skoghelter

Vær aktiv i sosiale medier

Å være aktiv i sosiale medier er en fin måte å skape engasjement og informere om skogsaker. Her kan du for eksempel dele bilder, informasjon, egne nettsaker og kronikker. Følg miljøorganisasjoner for å få inspirasjon.

Kartlegg arter

Å kartlegge naturen er et viktig bidrag til å øke kunnskapen om hva som finnes i norsk natur, hvilke arter som er i tilbakegang og hvilke arter som lever hvor. Funnene som er registrert kan for eksempel bidra til å hindre naturinngrep der det finnes truede arter, fordi kommuner og Statsforvaltere får tilgang til kunnskapen du har delt.

Les om hvordan du går fram for å bli kartlegger og "Den store artsjakten".

Foreslå å innføre Treets dag i kommunen din

Kommuner som har mye skog, og viktige trær å ta vare på og forvalte, bør lage en Treets dag. Her er noen forslag en slik dag kan inneholde:

  • Treplanting med skoleklasser
  • Workshops på biblioteket
  • Registrering av trær, gjerne med kommunens miljøavdeling
  • Registreringskonkurranser
  • Skuespill/dans/yoga/meditasjon i skogen
  • Tegnekonkurranser
  • Slampoesi fremført av skoleelever
  • Workshops i skogen med biolog, artskartlegging
  • Kurs i treskjøtsel
  • Mat fra skog og mark
  • Årets prisutdeling til elever, ildsjeler, foreninger, politikere, utbyggere, beste kommuneplanbestemmelse osv.
  • Merking av trær som er vernet
  • Forslagskasse til innbyggeraktiviteter som kan ta vare på trær
  • Kommunedirektørens tale

Siden oppdateres jevnlig med nye tips.

Fant du det du lette etter?