Fremmede arter i Norge

Fremmede arter er en stor trussel mot naturmangfoldet både i Norge og på verdensbasis. De kan gjøre skade på naturen i sitt nye leveområde, ved blant annet å utkonkurrere hjemmehørende arter.

Dette er en lupin

Den er kanskje vakker, men...

... utseendet er ikke alt.

Lupiner har stort invasjonspotensiale, og er vurdert til å ha svært høy økologisk risiko.

I dag er det forbudt å innføre, sette ut og omsette hagelupiner i Norge.

Hva er egentlig en fremmed art?

Artsdatabanken definerer fremmede arter som arter som opptrer utenfor sitt naturlige utbredelsesområde, det vil si utenfor det området arten kan spre seg til naturlig uten hjelp av mennesker.

I noen tilfeller er de fremmede artene flyttet og spredd med vilje (som for eksempel lupiner eller gullregn), mens i andre tilfeller har artene spredd seg ved et uhell (for eksempel med ballastvann, hagejord eller trevirke).

Økologisk risiko

I Norge, inkludert Svalbard, er det per i dag registrert totalt 2.342 fremmede arter i naturen. Artsdatabanken vurderte i 2023 at 1.074 av disse artene utgjør en såkalt økologisk risiko.

Økologisk risiko kan i denne sammenhengen defineres som i hvor stor grad en art påvirker det naturlige økosystemet på en negativ og uønsket måte.

Når fremmede arter blir vurdert, blir de plassert i en av følgende kategorier: Svært høy risiko, høy risiko, potensielt høy risiko, lav risiko eller ingen kjent risiko. Kilde: Artsdatabanken.

I 2023 ble 441 fremmede arter i Norge plassert i de to høyeste risikokategoriene, mens 374 arter ble vurdert til å ha potensiell høy risiko.

Havnespy

Havnespy, japansk sjøpung eller Didemnum vexillum. Kjært barn, mange navn? Arten ble observert i Norge for første gang i 2020. Den har trolig naturlig opprinnelse i Japan, men har i dag blitt spredd til kystområder i store deler av verden. Introduksjon til norsk natur skjer ved at arten fester seg på skipsskrog, med småbåter eller til flyteobjekter i sjøen.

Havnespy er vurdert til å ha svært høy økologisk risiko. Den kan overgro og fortrenge de fleste andre naturlig forekommende former (slik som blåskjell, østers og sekkdyr) der den etablerer seg. Les om bekjempelse av havnespy her.

En av de største truslene mot naturmangfoldet

Langt fra alle fremmede arter byr på problemer for den stedegne naturen. De fleste vil ikke en gang klare å etablere seg permanent i naturen. Noen fremmede arter, derimot, kan skape store problemer.

– Fremmede arter kan gjøre skade på naturen i sitt nye leveområde, fordi de kan fortrenge og utkonkurrere hjemmehørende arter, endre leveområder, bære parasitter og sykdommer eller krysse seg med hjemmehørende arter, sier Zanete Andersone-Lilley, biolog og seniorrådgiver i WWF Verdens naturfond.

Fremmede arter anses derfor for å være en av de største truslene mot naturmangfoldet verden over.

Hvordan sprer fremmede arter seg?

De fleste fremmede arter sprer seg som blindpassasjerer, for eksempel som påvekst på skip, eller ved rømning eller forvilling fra parker og hager. Noen fremmede arter er også bevisst satt ut i norsk natur, for eksempel til jaktformål eller forskningsøyemed. En art kan også ha flere ulike spredningsveier. Kilde: Artsdatabanken.

Klimaendringene påvirker også utbredelsen av fremmede arter. I Norge kan økt temperatur forbedre forholdene for mange fremmede arter og gjøre det lettere for dem å etablere og spre seg.

Pukkellaks

Pukkellaks hører naturlig hjemme i nordlige deler av Stillehavet, men er en fremmed art i Norge. Den er en art med høy økologisk risiko, siden den kan ha en negativ effekt på lokal laks, sjøørret og sjørøye. Den kom til Norge på 1960-tallet, etter at den bevisst ble satt ut på Kolahalvøya i Russland. I dag finnes det pukkellaks i hele Norge, helt fra grensen til Russland i nord-øst til svenskegrensa i sør-øst.

Eksempler på fremmede arter i Norge

Listen over fremmede arter i Norge er lang. Blant arter folk har kjennskap til, kan vi nevne kanadagullris, stillehavsøsters, kongekrappe, edelgran og syrin.

Mange hageplanter, som gravmyrt, skogskjegg, kjempespringfrø, tromsøpalme og kjempebjørnekjeks, er også fremmede arter.

Noen fremmede arter er så små at de ikke synes. Et godt eksempel er revens dvergbendelorm som lever i tarmen hos pattedyr, hovedsakelig rødrev. Det er først når effektene blir synlige at vi blir oppmerksomme på at de er der. Og selv om de er små, kan de økologiske konsekvensene være alvorlige. Kilde: Artsdatabanken.

Hund foran en lastebil

Revens dvergbendelorm

Revens dvergbendelorm (Echinococcus multilocularis) er en parasitt som hovedsakelig finnes hos rev. Parasitten er ikke påvist på det norske fastlandet, kun på Svalbard. Flere dyr, blant annet hunder, kan være bærere av parasitten.

For å hindre at parasitten kommer til Norge, må derfor alle hunder som har vært i utlandet (med unntak av dyr som kommer direkte fra Finland, Storbritannia, Irland og Malta) være behandlet mot revens dvergbendelorm hos veterinær.

Dette gjør WWF

WWF jobber med arealplanlegging og behovet for flere og bedre verneområder (som også potensielt vil gjøre naturen mer robust for å kunne håndtere fremmede arter).

WWF samarbeider også med Norsk Botanisk Forening, Naturvernforbundet og Sabima om å arrangere dugnader for å fjerne fremmede treslag – som den store granryddedagen. I tillegg formidler organisasjonene informasjon om slike treslag, og påklager tillatelser fra myndighetene til å plante pøbelgran der dette kan gå ut over stedegen natur.

Regjeringen er også i gang med en handlingsplan (2020-2025) mot skadelige fremmede organismer, der målet er at den negative påvirkningen fra fremmede arter på økosystemenes tilstand og deres evne til å levere økosystemtjenester, etter fem år skal være lavere enn ved tidspunktet for vedtakelse av planen.

Les Miljødirektoratets veileder for bekjempelse av fremmede arter her.

Ser du en fremmed art?

Vi setter stor pris på om du melder ifra dersom du ser en fremmed art i norsk natur. Det kan gjøres til både https://dugnadforhavet.no/ og https://www.artsobservasjoner.no/.

Du kan også bli med oss i kampen for norsk natur og dyrene som lever der ved å bli naturfadder! La oss sørge for at de som kommer etter oss også får oppleve en fantastisk natur!

For å gi deg skattefradrag trenger vi fødselsnummeret ditt.

Vi bruker e-post og mobilnummer til å holde deg oppdatert om ditt fadderskap. Vi lover å ikke spamme deg.

Fant du det du lette etter?