Klimaendringene er også en viktig forklaring på at en annen kjent fuglelyd høres sjeldnere enn før: Gjøken, som pleide å gale ko-ko, har havnet på rødlista over truede arter nå som klimaet har endret seg.
Årsaken er at den får problemer med snyltingen. Gjøken legger egg i andre fuglers reir. Når gjøkegget klekker, dytter gjøkungen de andre ungene ut over reirkanten. Så blir den matet og stelt av fosterforeldrene.
Nå får klimaendringene hele systemet til å rakne.
Både gjøken og vertsfuglene er trekkfugler. Hvis gjøkens opplegg skal fungere, må den komme til hekkeområdene samtidig med vertsfuglene – den mest populære av dem er heipiplerke.
Gjøkens problem er at heipiplerka tilpasser seg temperaturendringer, forstår at våren kommer tidligere, og trekker tidligere til hekkeområdene enn den har pleid å gjøre.
Gjøken derimot, kommer til landet like sent som før. Når heipiplerka går i gang med eggleggingen, er gjøken fortsatt langt unna. Og når gjøkene endelig kommer til landet, er det for sent for dem å gjennomføre snyltetrikset sitt. Det går alvorlig ut over gjøkens evne til å reprodusere seg.
De siste årene er det registrert mye færre gjøk i Norge enn tidligere.