Elva Sjoa

Elver og vassdrag

To tredjedeler av norske vassdrag er nedbygd. Sju av våre ti høyeste fosser er lagt i rør. Vi har ikke flere elver eller mer vassdragsnatur å miste.

Vassdragene våre – ferskvannets løp i bekker, elver og fosser – er diamanter i norsk natur, til glede for friluftsfolk, fiskere og turister. Frie elver kommer høyt på listen når nordmenn blir spurt om hvilke naturopplevelser det er viktig å bevare.

Fritt, rennende vann er til glede for både mennesker og dyr.

Det er gjerne fjorder, fosser og elver som renner fritt, omgitt av frodige landskap, vi ser for oss når vi tenker på norsk natur. Men realiteten er at store natur- og opplevelsesverdier allerede er tapt.

To tredjedeler av norske vassdrag er bygget ut, med store konsekvenser for naturen og artene som lever i og rundt vassdragene. De 390 vassdragene som er vernet, må vi gang på gang kjempe for, når politikere ønsker å oppheve vassdragsvernet.

Unik og rik på naturmangfold

Norsk vassdragsnatur er helt unik i europeisk sammenheng. De vernede vassdragene inneholder mye av vår gjenværende urørte vassdragsnatur og et rikt naturmangfold.

Vann er avgjørende for alt liv, og der ferskvann renner fritt, får både planter, insekter, fisker, fugler og andre dyr gode betingelser.

Laks hopper i Jacobselv
Laksen vandrer oppover elever for å gyte.

Vi står midt i en global naturkrise, og vi vet at nedbygging av natur er den største årsaken til at arter trues, både i Norge og i resten av verden. Nå må vi ta godt vare på den naturen vi har igjen. For naturens egenverdi, for muligheten til verdifulle friluftsopplevelser, og for vårt egen livsgrunnlag.

Stort naturtap

Når vassdrag legges i rør, endres ikke bare vår estetiske opplevelse av naturen. Nesten alt liv i og rundt vassdraget blir påvirket.

Hele 325 rødlistede arter lever i vassdrag, som villaksen, elvemuslingen, og mange arter moser og lav.

Da mange norske vassdrag ble utbygd, fantes ikke den samme kunnskapen om naturen og miljøet.

I dag vet vi at når vassdrag legges i rør og vannet forsvinner, har det store konsekvenser også for leveområdene til elvemusling, laks, ørret, strandsnipe, fossekall, elvesandjeger, stor elvebreddedderkopp og alle de andre artene som er avhengige av elva for å overleve.

Elvemusling

Elvemuslingen

Visste du at elvemuslingen kan filtrere opp mot 50 liter vann i døgnet?

På den måten er den viktig for å rense og klarne vannet. Dette har stor betydning for økosystemet som helhet, og kan bidra til å opprettholde store fiskebestander i et vassdrag.

Les mer om elvemusling

Elvemusling

Margaritifera margaritifera

Sårbar

Arter som har høy risiko for å dø ut.

Vi vet også at viktige naturtyper som fossesprøytsoner og bekkekløfter blir borte, og at minst 26 elver har mistet laksebestanden som direkte følge av vannkraftutbygging.

Det er ikke bare vannføringen i vassdragene som reduseres eller forsvinner, utbyggingen medfører ofte dammer, kraftsstasjoner, anleggsveier og kraftlinjer som endrer landskapet og naturen.

Sarvfossen dam, eksempel på nedbygging.

Nedbygde vassdrag gir størst naturinngrep

Naturvernforbundets rapport «Norges areal 2021» viser hvor store områder av Norges areal som er påvirket av inngrep i naturen. Nedbygde vassdrag ligger øverst på listen.

En graf som viser at "vannfraft - oppdemmet areal" gir størst naturinngrep, etter "veier og transport". "Bygninger" kommer etter, men et godt stykke ned på lista. "Vinnkraft" er i bunnen med en liten påvirkning.

Naturlig flomsikring

Norge har et mål om å være et klimatilpasset samfunn, som betyr at vi skal være i stand til å begrense eller unngå så mange som mulig av utfordringene som klimaendringene fører med seg.

Myr har stor evne til å mellomlagre vann, og naturlige vassdrag har kapasitet til å ta unna store vannmengder. Trær suger også opp store mengder vann. I tillegg skjermer trærne for vind, forhindrer erosjon og jordskred, og har en avkjølende effekt i byer.

Det aller beste vi kan gjøre i møte med villere vær, er rett og slett å bevare og restaurere mest mulig natur. Det gjelder også vassdrag.

Vassdrag som flyter mest mulig fritt og ikke legges i rør, rettes ut eller plastres, har større kapasitet til å ta unna vann, og reduserer dermed sjansen for flom. I tillegg blir det mindre erosjon når vassdrag får flyte naturlig. Når vassdrag får være i fred, eller vassdrag med inngrep restaureres, vil man altså få mindre risiko for både erosjon og flom.

Vern er vern!

I januar 2022 tok flere sentrale stortingsrepresentanter og lokale politikere til orde for bygging av kraftverk i vernede vassdrag. NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) uttalte at det er lite energi å hente fra slik utbygging. Sammen med ti andre organisasjoner skrev WWF Verdens Naturfond et felles opprop til statsminister Jonas Gahr Støre, om å stå opp for vassdragsvernet. Oppropet kan du laste ned her (PDF).

I 2025 står igjen våre vernede vassdrag i fare. Et flertall på Stortinget bestående av FrP, H, SP og AP ønsker å stemme for et forslag som åpner for kraftutbygging i vernede elver, og dermed i praksis opphever vassdragsvernet. Saken skal stemmes over uten en offentlig høringsrunde, slik at verken forskere, kommuner, organisasjoner eller faginstanser får dele sin kunnskap og ytre sin mening. WWF har, sammen med en rekke andre organisasjoner, forøkt så godt vi kan å mobilisere mot forslaget.

En fossekall i elva
Norges nasjonalfugl, fossekallen, er helt avhengig av elver som renner fritt. Der dykker den etter mat, og ofte bygger den reir inne i selve fossespruten.

WWF mener at ingen ny utbygging må skje i vernede vassdrag. I stedet bør eksisterende vannkraftverk oppgraderes, både for å utvinne mer kraft og for å gjøre disse bedre til å ta hensyn til naturen.

Det er ikke noe som heter skånsom utbygging av vannkraft. Når man bygger ut vannkraft, så fjerner man vann fra økosystemet nedenfor reguleringen. Samtidig legges tidligere tørre områder under vann i magasiner. Dette medfører enorme, negative endringer i de berørte økosystemene.

Det å bygge en laksetrapp eller åpne for minstevannføring i forbindelse med en vannkraftutbygging, vil bidra til å gjøre utbyggingen mindre katastrofal for noen av artene, men det vil på ingen måte gjøre den skånsom.

  • Utbygde vassdrag i Norge

    70 %

  • Vernede vassdrag i Norge

    390

  • Utbygde lakseelver i Norge

    70 %

Vern av vassdrag må styrkes, ikke svekkes. Norge har både nasjonale mål, nasjonalt lovverk og internasjonale forpliktelser til å ta vare på det gjenværende naturmangfoldet vårt.

Verneplanene er et fundament for vern av norsk natur og må respekteres. Vi er i FNs tiår for naturrestaurering. Vi aksepterer ikke inngrep i de vassdragene som Stortinget har bestemt skal være varig vernet. Varig vern skal være respekteres og være varig. Det er viktig også for tilliten til forvaltningen.

Fiske i Røldal.

Spørsmål om vernede vassdrag? Kontakt

Fant du det du lette etter?