Hovedtrusselen mot norske billearter er endringer i arealbruk, som fører til ødeleggelse og mangel på leveområder. I kulturlandskapet har en stor andel av arealene knyttet til naturtypene beitemark og slåttemark forsvunnet som følge av endringer i bruken.
Mye har grodd igjen, det gjødsles mer og folk har sluttet med slått, som var den tradisjonelle måten å sanke høy til dyrefor ved hjelp av ljå.
Ødeleggelse av leveområder rammer særlig begrensede naturtyper med begrenset utbredelse, slik som for eksempel sanddynemark, strandenger, dammer og gamle, hule trær.
Litt under halvparten (45 prosent) av de rødlistede billene i Norge er tilknyttet skog, og de aller fleste av disse trenger død ved. I løpet av de siste 100 år regner man med at flere skoglevende billearter har dødd ut, og et høyt antall arter er i tilbakegang.
Skogbruk er den største trusselen mot rødlistede billearter som lever i skog, særlig ved hogst i intakte og varierte naturskoger. Med dagens hogsttempo vil det meste av naturskogen erstattes av kulturskog de neste 50 år, om man ser bort fra skogreservater og nøkkelbiotoper.
Dette vil få dramatiske konsekvenser for billeartene som lever i skog. Til tross for at mengden dødved i skogen har økt noe, er det langt unna de mengdene og variasjonen som mange arter krever.
I tillegg er de delene av landet med høyest skogbruksaktivitet i stor grad sammenfallende med hvor de fleste rødlistede billeartene i skog lever, nemlig indre deler av Østlandet, langs kysten fra svenskegrensen til Kristiansand, samt Trondheims-regionen.