Kalklindeskog er egentlig en variant av kalkedellauvskog, der treslaget lind (Tilia cordata) er det dominerende treslaget. Dette er en sjelden, men artsrik skogtype, som nesten bare finnes i Oslofjordområdet.
Lind kan bli skikkelig gammel! Selv om selve trestammene etter hvert dør (de kan bli 700-800 år gamle) kan rotsystemet overleve og produsere nye trestammer i tusenvis av år. Derfor blir disse skogene noen ganger referert til som «urnaturen» i Oslofjordområdet.
Hva er en utvalgt naturtype?
Med utgangspunkt i naturmangfoldloven kan det gis ekstra beskyttelse til bestemte naturtyper i hele eller deler av Norge. I dag har følgende naturtyper slik beskyttelse: kystlynghei, hule eiker, kalklindeskog, kalksjøer, slåttemark (inkludert lauveng) og slåttemyr. For de naturtypene som krever skjøtsel for å ta vare på naturverdiene, vil det bli utviklet handlingsplaner. Kalklindeskog har også sin egen handlingsplan.
Dersom det skal gjøres et tiltak som kan føre til ødeleggelse på en utvalgt naturtype kreves en grundig vurdering og et offentlig vedtak. Slike vedtak ligger fritt tilgjengelig i Miljøvedtaksregisteret, og kan påklages, for eksempel av sivilsamfunnsorganisasjoner.