Forekomsten av ulv i Norge de siste hundre år henger sammen med forekomsten i våre naboland i øst. Den felles nordiske bestanden har vært kritisk lav og hadde ikke overlevd uten innvandring fra Russland.
Helt frem til 1990-tallet var ulven i Norge knyttet til grenseområdene mot Sverige og Finland. Ulven fantes tidligere i stort antall over det meste av Norge. I løpet av de siste 500 årene har det vært tre perioder med spesielt mye ulv; en på slutten av 1500-tallet, en på begynnelsen av 1700-tallet og den siste fra begynnelsen av 1800-tallet til 1860-årene.
På 1950-60-tallet ble ulven nesten utryddet i Skandinavia på grunn av hard jakt. Ulven ble endelig fredet i Norge i 1973. Men det var først på midten av 1990-tallet at vi fikk regelmessige ynglinger som, sammen med innvandring fra Finland og Russland, ga grunnlag for den lille ulvestammen vi har i dag.
I dag lever ulven i Norge hovedsakelig i (tidligere) Hedmark, Akershus og Østfold. I tillegg lever det ulver i grenserevir delvis over grensen til Sverige. Ulvene i Norge er en del av en felles skandinavisk stamme på omtrent 500 individer.