Slik gjør du balkongen din villere

Tusen takk for at du har lyst til å gjøre balkongen din litt villere. Det er vi SÅ glade for, og de ville artene også! Her får du gode tips til å hjelpe deg på vei.

Kjære balkongeier!

Dessverre så står det ikke så bra til med det norske naturmangfoldet som mange kanskje tror. Vi mennesker tar stor plass, og de andre artene forsvinner raskere enn noensinne.

På Norsk rødliste for arter 2021 er hele 2752 dyre-, sopp- og plantearter oppført som truet. Den norske naturen trenger plass og de norske artene trenger leveområder.

Sammen kan vi gjøre en forskjell! Hvis alle gjør hagen, balkongen eller fellesområdet sitt sin en smule villere, så kan de fort bli fine leveområder for ville, norske arter.

Vi gleder oss til å se hva du kaster deg ut i og hvilke erfaringer du gjør deg i løpet av våren og sommeren.

Del gjerne med oss andre i Facebook-gruppen: «Vi gjør Norges hager villere». Her vil vi også dele videoer og relevante tips og triks, samt svare på spørsmål du måtte ha.

Tusen takk for at du gir litt av balkongen din tilbake til den ville naturen!

Ni aktiviteter til deg med balkong:

Det ligger stor glede i å skape et variert grøntområde som blir hjem for dyreliv og planter. Å ha omsorg for naturen vil gi deg en ny type mening med egen hage, og forhåpentligvis minske eller fjerne en eventuell dårlig samvittighet over å ikke få gjort noe i hagen.

Når du hører summingen og ser artene, vil det vekke en ny oppmerksomhet rundt dyre- og plantelivet på balkongen din. Bli kjent med plantene og insektene som du ellers aldri hadde lagt merke til.

1. Skap leveområder i høyden

Når det er trangt, er det lurt å boltre seg i høyden. Her er klatreplanter en supergod idé. Se hvordan du bygger ditt eget espalier.

Plante

Dette trenger du:

  • Sag
  • Trepinner
  • Ståltråd
  • Klatreplanter

Slik gjør du det:

  1. Mål og sag trepinnene i en lengde og bredde som passer på balkongen din.
  2. Bind dem sammen som en stige med ståltråd.
  3. Plant en klatreplante ved foten av espalieret ditt.

Derfor er det bra:

En stor plante gir større leveområde enn en liten plante, og når det er trangt om plassen kan man utnytte kvadratmeterne i høyden. Det er flere blomster på en stor plante og den vil tiltrekke seg mange flere insekter.

Arter du hjelper:

Klatreplanter som eføy, vivendel, kaprifol og klematis tiltrekker seg møll, villbier, blomsterfluer og sommerfugler. Hvis du er heldig, vil insektene igjen tiltrekke seg flaggermus og fugler.

2. Lag en frukt- og bærplantasje

Frukttrær og bærbusker er planter som er virkelig gode for dyrelivet og du kan få dem i varianter som enkelt kan stå på balkongen.

Solbær

Dette trenger du:

  • En stor krukke Ø50 cm, eventuelt med selvvanningssystem
  • En støttepinne som kan festes til vegg eller gelender
  • Et søyleepletre, for eksempel av sorten redcats eller suncats
  • Vann og gjødsel

Slik gjør du det

  1. Plant treet og plasser det på et sted hvor det er så mye sol og så mye le som mulig. Et søyleepletre fyller kun rundt ¼ m2 på gulvet, men kan bli 3-4 meter høyt (det kan beskjæres i høyden).
  2. Dersom du har plass, så plasser gjerne to til tre trær ved siden av hverandre.

Derfor er det bra:

Frukttrær og bærbusker gir både pollen og nekter om våren og frukter og bær på sensommeren. Vi har flere stedegne frukttyper som er hardføre og kan leve på en balkong hvor klimaet kan være tøft. Epler og pærer er opplagte, men solbær og rips er også insektvennlige planter, og kan ofte kjøpes stammet opp slik at de ikke tar så stor plass på gulvet. Bringebær har blomster som er populære for humler og andre bier. Greinene på trærne skaper dessuten le på balkongen og blomstene tilbyr mat til bier og andre insekter. Samtidig kan du selv nyte godt av den flotte blomstringen og de deilige fruktene og bærene.

Arter du hjelper:

Denne aktiviteten er bra for blant annet villbier, blomsterfluer, veps, minérfluer og bladlus, som også er god mat for meisene. Epler har blitt dyrket i Norge i hundrevis av år, og det er mye liv knyttet til dem.

3. Sørg for vann

Dyrene som flyr opp til balkongen din vil være glad for en slurk med vann å drikke. Med vann på balkongen skaper du liv for insekter og fugler. Har du plass til en 100-litersbalje er det fint, og du kan skape et frodig sted med vannplanter og -blomster. Men bare en tallerken med vann vil gi insekter mulighet for å få slukket tørsten.

bie

Dette trenger du:

  • Fuglebad, flatt fat eller en balje
  • Stein eller trebit
  • Eventuelt vannplanter, som nøkkeroser, brudelys eller sverdliljer

Slik gjør du det

  1. Gjør vann tilgjengelig på balkongen din.
  2. Sørg for at fugler og insekter kan sitte på kanten eller i fatet uten fare for å falle nedi og drukne. Legg for eksempel en trebit, stein eller vannplanter ned i karet/fatet.

Derfor er det bra:

Alle trenger vann. Bier og sommerfugler som kommer for å bestøve blomstene dine vil ha mulighet for å drikke uten å skulle fly langt av gårde for å finne litt vann. Får de slukket tørsten hos deg, kan du samtidig nyte synet av dem – spesielt på morgenen og kvelden vil biene flokkes rundt vannet.

Arter du hjelper:

Villbier, veps, sommerfugler og blomsterfluer får et sted å slukke tørsten. Er du heldig vil kanskje en fugl komme og ta seg et forfriskende bad også.

4. Bygg en beskyttet bolig

En steinsetting er et naturlig leveområde for et hav av insekter og planter – og samtidig er det vakkert å se på. Den kan enkelt etableres på en balkong eller en felles takterrasse.

potte med stein

Dette trenger du:

  • Naturstein/åkerstein som er minst like stor som en knyttneve
  • En trekasse
  • Eventuelt jord/sand

Slik gjør du det:

  1. Plasser kassen et sted hvor den ikke skal flyttes på. Gjerne et sted med sol.
  2. Fyll kassen med stein. Store stein gir store hulrom og små stein gir små hulrom.
  3. Du kan også putte jord eller sand mellom steinene, som også kan bli gode leve- og gjemmesteder for insekter og larvene deres.

5. Gi villbier et hjem

Villbier vil elske å sjekke inn på et hotell på balkongen din – og du vil få gleden av villbier som slett ikke stikker slik som honningbiene kan gjøre. Du kan enten kjøpe et biehotell, eller lage et selv.

Biehotell Insektshotell

Dette trenger du:

  • Trekloss som er minst 20 cm i diameter og 20 cm høy
  • Drill
  • 4 ulike bor (lengde: 15 cm, diameter: 2 mm, 3 mm, 4 mm og 8 mm)
  • Sandpapir

Slik gjør du det:

  1. Bor mange hull i treklossen med ulike diameter. Hullene skal være minimum 15 cm dype.
  2. Puss hullene med sandpapir slik at inngangene ikke har fliser som kan skade biene.
  3. Plasser det nye biehotellet på et sted med sol, gjerne morgensol, i le for regn og gjerne en til to meter over gulvet.
  4. Len deg tilbake og vent på at gjestene skal flytte inn. Når de flytter inn, vil du se at hullene er “murt igjen” ettersom de blir fylt med egg.

Derfor er det bra:

Villbiene mangler steder å legge eggene sine fordi det er for få døde trær med de naturlige billehullene som de vanligvis bruker.

Arter du hjelper:

Maskebier, murerbier, bladskjærerbier, silkebier, ullbier og biene som snylter på disse. Vær oppmerksom på at de ulike biene har behov for ulike størrelser på hullene.

6. Åpne en juice- og vinbar

På sensommeren må mange insekter «tanke opp», enten fordi de skal fly sørover, eller fordi de må bygge opp et fettlag å overvintre på. Ute i naturen er det frukt og bær overalt på sensommeren, men i byene er det ikke så mange frukttrær og bærbusker, så vi kan hjelpe dem litt på veien.

humle

Dette trenger du:

  • Vin
  • Sukker
  • Hyssing
  • Gammel frukt (epler, bananer, plommer)
  • Lommelykt

Slik gjør du det:

  1. Varm en liter billig eller gammel rødvin
  2. Bland i en kilo sukker
  3. Legg hyssingen i bløt i vin- og sukkerblandingen og la den ligge i 24 timer.
  4. Heng opp hyssingen, så de er tilgjengelig for insekter om kvelden og se om noen dukker opp.
  5. Alternativt kan du også legge halvråtten frukt i en skål og sette det ut på balkongen til insektene. Most banan er veldig effektivt.

Derfor er det bra:

Insektene har mot slutten av sommeren behov for å fylle opp energilagrene sine. Admiralsommerfugler skal for eksempel fly rundt tusen kilometer sørover for å overvintre, og da trenger de energi til turen. Andre insekter trenger ekstra energi for å legge egg som skal sikre artens overlevelse gjennom vinteren.

Arter du hjelper:

Dagsommerfugler, nattsvermere, og flaggermus som lever av disse insektene, kan komme forbi juicebaren din. Av de store nattsvermerne som du kan være heldig å se er blant annet stor snabelsvermer og ligustersvermer.

  1. Finn et passende tre i hagen.
  2. Bruk en øks til å hogge ut store hakk i stammen.
  3. Sag av en grein og hogg ut en åpning hvor greinen var festet. Om det er utenom bålforbudstida og ellers er forsvarlig, så kan du tenne et bål ved foten av treet. La det brenne i en halvtime, så treet får brannskader i barken og veden. OBS! Vær forsiktig og hold øye med ilden hele tiden!
  4. Pass på når du bruker øksen! Stå stødig og hold avstand når du bruker den.
  5. Vent på at liv begynner å spire frem i det døde treet.

7. Plant stedegne planter

Ved å plante stedegne planter, kan man gi både mat og levesteder for mange insekter og andre dyr. De eksotiske plantene er ofte flotte og fargerike, men tilbyr ikke levesteder på samme måte som de stedegne. Mange insekter er tilpasset en enkelt stedegen plante og kan ikke leve på andre planter enn denne.

blomster

Dette trenger du

  • Krukker, balkongkasser, plantekasser (jo større, jo enklere å ta vare på) gjerne med selvvanningssystem
  • Frøblandinger med ville urter, for eksempel tørreng-blandingen fra NIBIO Landvik. Denne inneholder blant annet blåklokke, gullris, rødknapp og ormehode.
  • Jord, for eksempel pottejord eller en blanding av hagejord/kompost/grus/perlite.

Slik gjør du det:

  1. Plant mange forskjellige planter i hver krukke, slik at noe blomstrer hele tiden.
  2. Vann hver dag i de varmeste periodene.
  3. Tilsett litt gjødsel flere ganger, gjerne i vanningsvannet.
  4. La krukkene stå med visne topper hele vinteren, da de er gjemmesteder for overvintrende insekter.

Derfor er det bra:

Insekter trenger pollen, nektar og saft fra blader og stilker for å overleve. Norske planter gir mat og leveområder for mange flere forskjellige stedegne insekter og smådyr enn de eksotiske plantene.

Arter du hjelper:

Marihøner, bladlus, gulløyer, blomsterfluer, bier, veps, nattsvermere, sommerfugler, biller og mange flere.

8. Lag en hengende hage

Jo flere planter og blader det er på balkongen, jo flere leveområder og mat er det. Mange planter sammen skaper er mer stabilt klima, så det blir litt kjøligere på en varm sommerdag, og kanskje litt varmere på en vindfull høstdag. Planter skaper et mer behagelig leveområde, både for oss og for dyrene rundt oss.

Dette trenger du:

  • En høy stige
  • Balkongkasser
  • Jord
  • Vannslange med sprøytemunnstykke
  • Nektar- og pollenrike planter, som mynte, timian, salvie, storkenebb eller eføy. Prøv også kålvekster som for eksempel ruccola, grønnkål og brokkoli. De vil tiltrekke seg blant annet kålsommerfugler som legger eggene sine i vekstene. Regn med å ikke kunne få kål å spise selv, men plant det til sommerfugler.

Slik gjør du det:

  1. Still en stige opp mot veggen og fest den både øverst og nederst.
  2. Heng en balkongkasse på hvert trinn helt opp til toppen.
  3. Fordel jord i kassene og plant.
  4. Gjør vanningen enkel ved å ha en vannslange med sprøytemunnstykke som kan kobles til en vannkran

Derfor er det bra:

Ved å bruke de øverste kubikkmeterne av plassen på balkongen, kan man få plass til mange flere planter. Dermed skaper du flere leveområder og mat til de ville insektene, og selv får du små naturopplevelser tett på deg.

Arter du hjelper:

Alle insekter som lever av pollen og nektar, for eksempel sommerfugler, blomsterfluer, villbier, humler med flere.

9. Dyrk en krydderurtehage på balkongen

Urter er en snarvei til flere bier og andre nektar- og pollenelskende insekter på balkongen. Når urtene blomstrer, tiltrekker de seg mye liv.

Dette trenger du:

  • Halv- eller helpall med pallekarmer, for eksempel 2-3 rammer oppå hverandre så høyden blir rundt 50 cm
  • 2 m2 fiberduk
  • Torvfri plantejord/hagejord /blomsterjord/kompostjord, for eksempel blandet med grus og/eller perlite.

Slik gjør du det:

  1. Plasser pallen et sted hvor den ikke står i veien (for den er tung å flytte) og fôr den med fiberduk.
  2. Fyll helt opp med jord. Regn med at jorda synker sammen cirka 20 prosent.
  3. Plant krydderurter, gjerne mange forskjellige sorter: Timian, mynte, rosmarin, merian, salvie, sitronmelisse, estragon, basilikum, isop, oregano og mange flere.
  4. Vann jevnlig, spesielt i varme perioder.

Derfor er det bra:

Insekter elsker blomster fra krydderurter. Kanskje tiltrekkes de av de essensielle oljene som dufter over lange avstander. Det er både pollen og nektar i blomstene. De deilige duftene er også behagelige for våre neser.

Arter du hjelper:

Alle insekter som lever av pollen og nektar, for eksempel dagsommerfugler, nattsvermere, blomsterfluer, humler og andre villbier, med flere.

Dette gjør WWF

WWF taler naturens og dyrenes sak. Overalt. I naturen henger alt sammen med alt, og for å gjøre en stor forskjell må vi av og til tenke smått. Vi må sørge for at superheltene våre får fortsette å gjøre den livsviktige jobben uforstyrret.

For å gi deg skattefradrag trenger vi fødselsnummeret ditt.

Vi bruker e-post og mobilnummer til å holde deg oppdatert om ditt fadderskap. Vi lover å ikke spamme deg.

Fant du det du lette etter?