Et tre med høstblader.

Fem tips til en villere høsthage

Vinteren banker snart på hageporten. Her er fem tips til hvordan du kan forberede hagen din på vinter, til glede for både deg selv og dyrelivet.

Villere hager har blitt en folkebevegelse! Det er utrolig gøy at det er så mange som er med på å gjøre Norges hager villere sammen med oss. Takk til alle dere som bidrar – hver kvadratmeter teller i kampen for en villere verden og det norske naturmangfoldet!

Nå er høsten her, og det er fremdeles noen ting du kan gjøre for å sørge for at hagen din forblir vill gjennom vinteren, og for å hjelpe de første insektene som dukker opp til våren.

Et pinnsvin med høstblader rundt.

1: La løvet ligge på bakken

La det ligge igjen blader på bakken før vinteren kommer, eller rak løvet i hauger og la haugene ligge – gjerne inntil et tre, en vedstabel eller en husvegg. Blader isolerer for kulde, og kan blant annet komme til nytte for pinnsvin som skal overvintre. Løv på bakken er også leveområde for insekter og smådyr. Etter hvert vil bladene brytes ned eller spises av meitemark og gi næring til jorda.

2: Plant et seljetre

Selje blomstrer tidlig om våren og er en viktig nektarkilde for årets første insekter, som for eksempel humler, sandbier og sommerfugler. Disse artene tiltrekker seg insektetende fugler som meiser, rødstruper og gjerdesmetter.

Mange tenker kanskje at våren er den beste tiden for å plante nye vekster i hagen, men flere arter kan like fint plantes på høsten, så lenge det ikke er frost i bakken. Ved å plante et seljetre denne høsten, kan du hjelpe insektene med en gang de våkner til liv neste vår.

En kvist på et seljetre
Et seljetre som plantes om høsten blir en viktig nektarkilde for vårens første insekter.

3. Behold (de visne) plantestilkene

La de tørre frøplantene stå om høsten, istedenfor å luke dem vekk. De er nemlig fulle av frø som fuglene kan spise gjennom vinteren. Når vekstsesongen starter igjen om våren, kan du bare klippe ned de gamle stilkene. Du kan forresten også sanke noen av frøene og plante dem videre andre steder i hagen - på den måten skaper du liv flere steder på dine ville kvadratmetere.

4: Forbered deg på en vinter med fuglemating

Visste du at mange fugler er avhengige av å spise gjennom hele dagen når det er kaldt, for å samle opp nok energi til å overleve natten? Vi kan hjelpe dem med enkel tilgang til mat!

Fuglebrett med fugler som spiser.

Dette kan du mate fuglene med:

Solsikkefrø, hirsefrø, sesamfrø, linfrø, havregryn, helkornhvete, usaltede nøtter, kokkosmasse, tørket frukt uten sukker, fersk frukt, bær, kalde kokte poteter, smuler av grøvt brød, usaltet fett (som Flott eller Delfia) og meiseboller.

Fugler skal ikke ha sukker, salt eller brød med mugg. Fuglebrett og andre fuglematere bør vaskes jevnlig for å unngå bakterier og eventuelt sykdom hos fuglene.

Kjøper du meiseboller, så husk å kjøpe de uten plastnett rundt eller klipp av nettene. Nettene kan fuglene henge seg fast i, og de havner lett på avveie.

Høsten er en perfekt tid for å snekre et fuglebrett – eller bare gå til innkjøp av en fuglemater eller to hvis du ikke er bestevenn med hammer og spiker. Heng de opp nå, så er de klare til å fylles med mat når kulda kommer.

Vil du hjelpe ekorn også?

Ekorn har også utfordringer med å finne mat på vinteren. De liker blant annet usaltede nøtter og solsikkefrø. Hvis du passer på at en av fuglematerne har stor nok åpning til at et ekorn kommer til, kan det hende at du blir ekornhjelper gjennom vinteren også!

5: Lag et vinterskjul til dyrevennene våre

Dyr som fugler, pinnsvin og ekorn trenger et hjem gjennom vinteren. Hvis du vil invitere dem til å bo på de ville kvadratmeterne dine, kan du sørge for at det er tilgjengelige materialer til å bygge reir og gjemmesteder med. Dette kan for eksempel være små kvister, løv og mose.

Du kan også legge til rette for steder der dyrene kan flytte rett inn. Det kan du gjøre ved å lage en haug med for eksempel noen vedkubber, kvister og løv på et litt skjermet sted, som under en busk eller inntil garasjeveggen. Du kan også finne oppskrift på hvordan du snekrer og innreder et pinnsvinhus eller et humlebol.

Psst! Det er spennende å se etter dyrene, men sørg for å ikke forstyrre dem når de sover gjennom vinteren eller når du går i gang med hagehanskene til våren.

Sammen kan vi gjøre en forskjell!

Hvis alle gjør hagen, balkongen eller fellesområdet sitt sin en smule villere, så kan de fort bli fine leveområder for ville, norske arter.

Vi gleder oss til å se hva du kaster deg ut i og hvilke erfaringer du gjør deg i løpet av høsten og vinteren. Del gjerne med oss andre i Facebook-gruppen: «Vi gjør Norges hager villere». Her vil vi også dele videoer og relevante tips og triks, samt svare på spørsmål du måtte ha.

Tusen takk for at du gir litt av hagen din tilbake til den ville naturen!

For å gi deg skattefradrag trenger vi fødselsnummeret ditt.

Vi bruker e-post og mobilnummer til å holde deg oppdatert om ditt fadderskap. Vi lover å ikke spamme deg.

Fant du det du lette etter?