Hver art, hvert dyr og hver lille ting som skjer i naturen er avhengig av hverandre i naturens puslespill, med sine mange synlige og usynlige koblinger. Hver art har sin rolle. Noen spiser insekter vi irriterer oss over, mens andre hjelper oss med matproduksjon. Enkelte bidrar til å stabilisere klimaet ved å lagre karbon og opprettholde vegetasjon og fuktighet i jorda, slik at vi for eksempel reduserer risikoen for flom og ras.
Vi vet fremdeles altfor lite om hva som skjer dersom en art forsvinner, men hvis et ledd i økosystemet faller bort, blir konsekvensene store! Minst en million arter står i fare for å bli utryddet, og tar vi ikke vare på naturen, ødelegger vi også vårt eget levebrød og ressursgrunnlag. Derfor er det viktig at vi lytter til, bevarer, restaurerer og spiller på lag med naturen.
I desember 2022 ble verdens land enige om en ny naturavtale. Nå skal naturen settes i sentrum av all politikk, styring og planlegging. Vi skal stanse naturtapet og få mer natur i 2030 enn vi har i dag. For å få til dette må vi beskytte mer natur, både på land og i havet, vi må restaurere natur som er ødelagt, og vi må sikre at all bruk av naturen skjer innenfor planetens tålegrenser.
Naturavtalen får betydning for verden, for land og for norske kommuner. All natur ligger i en kommune, mye av den mest varierte og verdifulle naturen er nær der folk bor. Kommunene har derfor et stort og viktig ansvar når det gjelder å bevare og styrke naturmangfold og ressursgrunnlag.
Når du har sett denne utstillingen – se deg også rundt der du bor. Ta med deg noen du er glad i, og opplev naturen i egen kommune. Ser du at nærnaturen din er truet, bruk stemmen din! Og gi naturen en stemme i årets lokalvalg.