Filippinene

Filippinenes hovedstad Manila er et viktig handelssentrum. Dessverre er også byen hardt rammet av forsøpling.

På grunn av manglende avfallshåndtering havner 37 tonn søppel i gater, elver og kanaler hver dag i verdens tettest befolkede by. Forsøplingen fører til at avløps- og dreneringssystemer blir blokkert, noe som skaper oversvømmelser og forurensning av fisk og drikkevann.

WWF samarbeider med lokale myndigheter i Manila. Målet er å stoppe alt utslipp av plast til naturen gjennom konkrete planer og innsats i alle samfunnsledd.

Med midlene fra TV-aksjonen er vi i gang med:

  • Øke kildesortering og sikre innsamling av avfall fra husholdninger, og sikre 2.440 husholdninger tilgang på avfallshåndteringstjenester.
  • Øke kapasiteten til 81 mikro- og småbedrifter, og 6 selskap, på resirkulering og gjenvinning av plast.
  • Samarbeide med syv sosiale entreprenørskapsbedrifter og organisasjoner for å iverksette løsninger for å redusere matsvinn og bruk av plastprodukter.
  • Samarbeide med lokale aktører for å sikre drift av 11 gjenvinningsstasjoner, og øke resirkulering av plast med 11 000 tonn årlig.
  • Ved å øke folks bevissthet om plastforurensning og å styrke det politiske og juridiske rammeverket, skal prosjektet redusere bruk av plastprodukter i Manila.
Plastsøppel på stranda ved landsbyen Donsol på Filippinene.

Godt i gang med arbeidet for å stanse plastforsøplingen i Manila

Med midlene fra TV-aksjonen har prosjektteamet samarbeidet med myndighetene i Manila og andre partnere i utviklingen av en ny handlingsplan mot marin forsøpling, som ble vedtatt i 2023. Denne planen vil styre myndighetenes arbeid og initiativ i kampen mot plastforurensning framover.

Teamet i Filippinene deltar i myndighetenes koordineringsorgan for avfallshåndtering, og avfallskartleggingen som prosjektet har foretatt brukes aktivt inn i organets arbeid.

I juli 2022 vedtok Filippinene en ny lov om produsentansvar. Her må selskaper blant annet forplikte seg til å gjenvinne plast tilsvarende 80 prosent av egen produksjon innen 2028. Dette komplementerer TV-aksjonens aktiviteter og gir mulighet for å koble lokale gjenvinningsstasjoner med store produsenter.

Vi er svært takknemlige for støtten fra Norge!

Joel Palma, direktør for WWF-Filippinene

Fant du det du lette etter?