Alle hager, balkonger og fellesområder fortjener å få besøk av fargerike sommerfugler og flittige villbier. Summende insekter er selve lyden av sommer. Men lyden av sommer er i ferd med å stilne.
I fjor klarte vi å gjøre landet vårt over 1,5 millioner kvadratmeter villere. Hvor vilt blir det i år?
Gjør Norges hager villere!
Naturens superhelter trenger vår hjelp
Hver kvadratmeter teller
Gi litt av din hage tilbake til naturen, ved å la gresset gro og humla suse.
Norges ville hager
I fjor tok vi turen rundt i Norge for å utforske noen ville hager. Der møtte vi noen fantastiske mennesker som alle på sin unike måte hjelper naturens superhelter. Bli kjent med dem her.
Slottsparken
Møt Ole Johan, som er en av gartnerne i Slottsparken! For å få et større artsmangfold i Slottsparken, etablerte Slottsgartneriet blomsterenger her i 2011.
Konglungen
Anders er veldig interessert i insekter, og hvordan ting henger sammen. Hør han fortelle om hvordan han har invitert alle de dødstøffe insektene inn i sin ville hage.
Kvinesdal
I hagen til Connie prøver de å få flest mulig ville blomster til å vokse for å hjelpe insekter og andre dyr. «Jeg er nok en litt bedagelig hageeier, og denne måten å ha hage på passer meg midt i blinken».
Grytøya
Innsektslivet er en vesentlig del av hagen og naturen rundt småbruket til Liv Torunn og Pål. Hør om hvordan de opplever å ha en slåtteeng på taket.
Hver kvadratmeter teller!
Naturens superhelter står på utrettelig på for oss. La oss gjøre litt i gjengjeld!
Det krever ikke mye. For eksempel er du bare ved å la hagearbeidet ligge med på å gjøre Norge villere.
Da kan det nemlig etter hvert dukke opp massevis av hvitkløver, løvetann, svever, veronika, engkarse og andre planter.
Disse vil tiltrekke seg små superhelter og en symfoni av liv i hagen, som humler, villbier og sommerfugler.
Med insektene kommer fuglene, og er du heldig blir hagen plutselig et naturlig tilholdssted for frosker, padder, pinnsvin og andre dyr.
Noen tips på veien til en villere hage
Om du trenger litt hjelp på veien, har vi samlet gode tips til hvordan du kan gjøre din hage, din balkong eller deres fellesområde litt villere på sidene under.
For pollinatorene våre teller hver eneste kvadratmeter, derfor gleder vi oss over at folk over hele Norge bidrar, fra små balkonger til selveste Slottsparken.
Bare husk å fjerne fremmede arter, slik at disse ikke får spredd seg eller tar helt over hagen din. Du kan se hvilke arter du bør være obs på her.
Trenger du hjelp til å å synliggjøre hvorfor din hage eller uteområdet ikke består av en striglet plen? Da kan du laste ned våre plakater "Bli med - Gjør Norges hager villere".
Og til slutt, del gjerne erfaringer og bilder i vår Facebook-gruppe "Vi gjør Norges hager villere"