For å sikre at naturkriteriene over blir oppfylt, er det nødvendig med en god beslutningsprosess og konsesjonsordning for alle vindkraftprosjekter.
WWF har vært aktiv for å påvirke konsesjonssystemet som ble vedtatt høsten 2020, og som skal vekte natur tyngre, men vi har ikke sett det konkretisert og i bruk ennå. Konsesjonsprosessen som gir tillatelser for hvert enkelt vindkraftprosjekt må styrkes, og være åpen, ryddig og basert på et godt kunnskapsgrunnlag der miljøkonsekvensene veier tungt i avgjørelsen. Det må legges til rette for god medvirkning fra alle parter som har interesse i saken, og NVE og Miljødirektoratet må ha nok ressurser til å ivareta sitt ansvar for å behandle konsekvensutredninger og konsesjoner på en tilfredsstillende måte.
Føre-var-prinsippet skal følges. Det skal ikke innvilges konsesjoner i områder dersom kunnskapen om naturen i området ikke er god nok. Vurdering av samlet belastning fra flere vindprosjekter på naturen i et område, må inkluderes i beslutningen.
Når det gjelder allerede gitte konsesjoner, så har Statkraft uttalt at Norge vil ha nok strøm til å dekke elektrifisering av Norge frem mot 2030 med de vindkraftprosjektene som alt har fått konsesjon. Men disse konsesjonene er utdelt etter kriterier som er vesentlig svakere enn kriteriene WWF anbefaler.
WWF mener at de vindkraftanleggene som har fått konsesjon, men ennå ikke er bygget, må vurderes på nytt dersom planene er endret betydelig etter at konsesjonen ble gitt. De må også vurderes på nytt dersom ny kunnskap om naturverdier i området har kommet til, naturkunnskap og naturmangfoldloven ikke er ivaretatt, eller prosjektet strider mot kriteriene våre som ligger til grunn for rapporten.
Vi har funnet tydelige eksempler på at naturmangfoldloven er blitt brutt når konsesjoner er blitt gitt, og har krevd en gjennomgang av alle gitte konsesjoner i forhold til loven, der vindkraftverkene ennå ikke er i drift.