Klimaendringene påvirker alle steder på planeten vår – fra polene til tropene, og fra fjellene til havene. Mennesker og natur verden over kjenner allerede effekten av endringene: vanntilgangen minker, ekstremvær skjer hyppigere og voldsommere, skoger brenner, breer smelter og korallrev dør.
Årene 2021 og 2022 var preget av ekstremvær, som dødelige flommer i Tyskland og Kina, og ødeleggende skogbranner i Canada, Hellas og USA. Store deler av Pakistan lå under vann, Kina opplevde hetebølger og europeiske elver tørket inn.
Minst 15.000 mennesker døde av heten i Europa i 2022, ifølge WHO. Flest døde i Spania og Tyskland.
2023 startet med flom på Madagaskar og New Zealand, fortsatt tørke på Afrikas horn og ekstreme snømengder i deler av California.
Nordmenn er bekymret for klimaendringene
Hele 69 prosent av folk som bor i Norge er ganske eller svært bekymret for klimaendringer.
Det viser en spørreundersøkelse utført av Opinion på oppdrag fra WWF Verdens naturfond i 2021. Et representativt utvalg i befolkningen ble spurt om deres forhold til naturen, naturtapet og klimaendringene.
Der kom det også frem at:
- 67 prosent sier de er ganske eller svært enig i at politikerne har et større ansvar for å stanse klimaendringer og naturtap enn det enkeltpersoner har.
- 63 prosent mener politikerne må gjøre langt mer for å stanse klimaendringene, mens 71 prosent mener næringslivet må gjøre langt for å stanse klimaendringene enn det de gjør i dag.
- 6 av 10 sier de er svært eller ganske enige i at det haster å få til en rettferdig grønn omstilling i Norge.