Det blir stadig færre skogområder som ikke er tungt påvirket av menneskelig aktivitet, og en av de mest problematiske formene for påvirkning er flatehogst.
Ved flatehogst hogger man så å si alle trærne på et begrenset område. Kjøring med maskiner kan i tillegg føre til kjøreskader, som gjør at jordsmonnet rotes opp enda mer. De aller fleste hogstene i Norge i dag er flatehogster, og bortimot tre firedeler av all norsk skog har blitt flatehogd.
Etter en hogst blir det derfor et betydelig karbonutslipp fra hogstflata over flere tiår, og denne «karbongjelden» vedvarer i svært lang tid.
Det tar kanskje 150-250 år før en går i null igjen. Men med dagens relativt sett korte tid mellom hogst av et område – trærne hogges mens de ennå er «ungdommer» – så skjer neste flatehogst før «karbongjelden» er betalt, og da blir dagens intensive skogbruk en kilde til klimagassutslipp.
Ifølge NINA-rapporten om naturlig karbonlagring i norske økosystemer, kan karboninnholdet i norsk skogsjord være redusert med mellom 15 og 49 prosent siden det intensive skogbruket tok til.
Vi har altså endret skogen vår så mye gjennom intensivt skogbruk at opptil halvparten av karbonlageret kan ha gått tapt. Men det er lite kunnskap om skogens karbonsyklus blant myndigheter og politikere, og det tas derfor ikke hensyn til i forvaltningen.