Bilde av Reine i Lofoten sett fra luften. Bratte fjel, hav og blå himmel.

Fem gode grunner til et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja

Visste du at Norge har verdens største kaldtvannskorallrev? At den største sjøfuglkolonien i fastlands-Europa ligger i Norge? Eller at Norge er fødestuen til den største torskestammen i verden?

Alt dette finner vi i havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja – ofte kalt LoVeSe. Et verdifullt og helt unikt naturområde som nå, igjen, står i fare for å ødelegges av av olje- og gassaktivitet.

En sel i tareskog

Vi trenger din hjelp!

Vi trodde kampen for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja var vunnet. Nå står den unike naturen i fare – igjen. Høyres programkomité foreslår å gå til valg på å åpne et av våre mest sårbare, fiskerike og naturskjønne områder for oljebransjen.

20. mars møtes Høyre-politikere fra hele landet til landsmøte. Der skal de ta stilling til forslaget om å konsekvensutrede Lofoten, Vesterålen og Senja for oljeboring. I norsk oljehistorie har ingen områder som har blitt konsekvensutredet blitt stanset av miljøhensyn. Ingen.

Hjelp oss med å nå Høyre-politikere rundt omkring i landet, og be dem sørge for et fortsatt oljefritt LoVeSe!

Hvordan:

Send en e-post til dine lokale Høyre-politikere. Gå inn på Høyres nettside, velg «Høyre der du bor» i menyen og finn kontaktinfo til Høyre i din kommune.

Forslag til tekst:

Kjære Høyre-politiker. Visste du at Norge har verdens største kaldtvannskorallrev? At den største sjøfuglkolonien i fastlands-Europa ligger i Norge? Eller at Norge er fødestuen til den største torskestammen i verden?

Alt dette finner vi i havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. En natur i verdensklasse og blant de mest produktive havområdene som finnes på planeten vår. Et verdifullt og helt unikt naturområde som vi må ta ekstra godt vare på – og ikke noe vi kan risikere å ødelegge med olje- og gassaktivitet.

Både Havforskningsinstituttet, Miljødirektoratet og Fiskeridirektoratet sier tydelig nei til petroleumsaktivitet i LoVeSe. De er samstemte i at petroleumsaktivitet i disse havområdene ikke er forenelig med å ta godt nok vare på de unike naturverdiene.

Å si nei til petroleumsaktivitet i LoVeSe, er samtidig å si et klart og tydelig ja til områdets (og landets) viktigste fornybare næringer, nemlig fiskeri og turisme, som begge er avhengige av et friskt hav fullt av liv.

Jeg håper du vil engasjere deg for at programkomitéens forslag om å åpne LoVeSe for petroleumsaktivitet ikke går gjennom på landsmøtet.

Vennlig hilsen (sett inn navnet ditt og hvor du bor)

Her er fem gode grunner til å holde leting etter olje og gass langt unna Lofoten, Vesterålen og Senja:

  1. Unik natur i fare: Havområdene utenfor LoVeSe er helt unike, og blant de aller mest produktive havområdene som finnes på planeten vår. Her finner vi blant annet verdens største kaldtvannskroallrev, fastlands-Europas største sjøfuglkoloni og hekkeområde for truede fuglearter samt gyteområdet for verdens største torskebestand og en rekke andre fiskearter. Dette er naturverdier som vi ikke bare skal ta vare på for vår egen del, men som vi har et internasjonalt ansvar for å forvalte på en bærekraftig måte.

  2. Fagfolk og forskere advarer: Havforskningsinstituttet sier tydelig nei til petroleumsaktivitet i LoVeSe. Dette gjør også de miljøfaglige rådene fra statens egne rådgivingsorgan på miljø og fiskeri; Miljødirektoratet og Fiskeridirektoratet. De er samstemte i at petroleumsaktivitet i disse havområdene ikke er forenelig med å ta godt nok vare på de unike naturverdiene. Det er rett og slett ikke verdt risikoen.

  3. Uforenelig med klimamål: I en rapport fra høsten 2023 slår det Internasjonale energibyrået (IEA) fast at det ikke er nok å bare satse mer på fornybar energi – det er rett og slett ikke rom for nye utbygginger av olje- og gassfelt dersom verden skal nå målet i Parisavtalen om å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader. Det er uansvarlig å lete etter mer olje og gass når vi vet at vi må omstille oss bort fra fossil energi de kommende årene.
  4. Trussel mot fornybare næringer: Å si nei til petroleumsaktivitet i LoVeSe, er samtidig å si et klart og tydelig JA! til områdets (og landets) viktigste fornybare næringer, nemlig fiskeri og turisme, som begge er avhengige av et friskt hav fullt av liv.

  5. Folket sier nei: Tidligere undersøkelser har vist at flertallet av befolkningen i Nord-Norge og alle kommunene i Lofoten sier nei til petroleumsaktivitet i LoVeSe. En undersøkelse fra 2024 viser også at nordmenn flest ønsker et redusert tempo i leting etter nye olje- og gassressurser på norsk sokkel.

Hva står på spill?

Havet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja er gyteområdet for verdens største torskebestand, i tillegg til mange andre fiskearter. Hele 70 prosent av all fisk som fiskes langs norskekysten og i Barentshavet antas å ha vært innom LoVeSe i løpet av livet – gjerne i egg-og larvefasen, den perioden de er mest sårbare for påvirkning fra petroleumsaktivitet.

Her finner vi også verdens største kaldtvannskorallrev – Røstrevet. Korallrevene er blant Norges aller mest artsrike naturtyper, og et viktig leveområde for mange fiskeslag. Korallene vokser sakte, kun 1-2 mm i året, og er svært sårbare for påvirkning.

Det er ikke bare under overflaten LoVeSe er unikt. På Røst og Værøy holder fastlands-Europas største sjøfuglkoloni til. Her hekker nesten 20 prosent av norskekystens hekkende sjøfugler. For eksempel er Røst den største hekkeplassen i Norge for den sterkt truede lundefuglen.

Ikke verdt risikoen

Når det bores etter olje og gass, er det alltid en fare for at uhell og ulykker kan skje. Lekkasjer har skjedd flere ganger i forbindelse med olje- og gassutvinning i Norge.

På den smale sokkelen utenfor Lofoten og Vesterålen, må en eventuell olje- og gassvirksomhet skje relativt nære land. Et utslipp vil kunne nå kystlinjen på kort tid, og påføre store skader på dyr og natur.

I havområder der dyrelivet har sine viktigste leve-, gyte- og oppvekstområder, som i LoVeSe, mener havforskerne og de miljøfaglige etatene i Norge at denne risikoen ikke er verdt å ta. Konsekvensene ved et oljeutslipp blir rett og slett for store for dyrelivet og for de andre næringene som også finnes i de samme havområdene, som fiskeri.

En torsk ved havbunnen.
En hunntorsk fotografert før hun skal gyte. Bildet er tatt i Lofoten.

Leteaktiviteten kan også utgjøre en risiko. Seismikkskyting, lydbølger som benyttes for å kartlegge og overvåke olje- og gassreservoarer, kan skade dyr som lever i området, forstyrre hvalers kommunikasjon og skremme vekk fisk.

Om det er et område som har så stor naturverdi at det ikke bør åpnes for petroleumsvirksomhet, så er det Lofoten–Vesterålen.

Erik Olsen, tidligere leder forskningsprogrammet for Olje og Fisk ved Havforskningsinstituttet.

JA til fornybare næringer i Lofoten, Vesterålen og Senja

Hvert år kommer turister fra hele verden for å oppleve den spektakulære og helt unike naturen som finnes i dette fantastiske området. Ville fjell som stuper rett ned i en fjæresone i en eksplosjon av farger og videre ut i et hav som bugner av liv. Hvalsafari, fuglesafari, naturfotografering, surfing og lokal sjømat er noe av det turistene kommer for – aktiviter som avhenger av intakt natur og et friskt hav.

Området gir også grunnlag for et svært rikt fiske og dermed enorme verdier for både lokalsamfunnet, den norske fiskerinæringen og utenlandske fiskere som vi deler våre farvann med. Norsk sjømat har et godt internasjonalt omdømme og vil kunne bli betydelig svekket ved en oljeutvinning, og ikke minst et eventuelt oljeutslipp i forbindelse med petroleumsaktivitet i LoVeSe.

Halen til en knølhval som dykker ned i havet, med en fiskebåt i bakgrunnen.
En knølhval dykker ned i havet utenfor Andøya i Vesterålen.

Naturen er allerede under press

Debatten om petroleumsaktivitet i områdene ved Lofoten, Vesterålen og Senja har pågått i snart 25 år og prosessen har gitt stor kunnskap om naturen der og dens verdi. Alle miljøfaglige råd har oppigjennom vært svært tydelig i sin sak – en petroleumsaktivitet i disse sårbare havområdene er ikke forenelig med å ta godt nok vare på de unike naturverdiene.

Bilde av Reine i Lofoten sett fra luften. Bratte fjell og hav.
Petroleumsaktivitet i havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja er ikke forenelig med å ta godt nok vare på de unike naturverdiene som finnes her.

Dyrelivet og resten av den verdifulle naturen i havområdene ved Lofoten, Vesterålen og Senja er allerede under press på grunn av klimaendringer, plastforsøpling og annen menneskelig påvirkning. Olje- og gassvirksomhet vil utgjøre en ytterligere trussel mot dyrene og naturen i området.

Derfor jobber vi for å holde petroleumsvirksomhet langt unna dette unike havområdet for all framtid.

Slik kan du bidra

  • Stem på et politisk parti som er tydelige på at de ikke ønsker å utvinne olje og gass i LoVeSe.
  • Send e-post til dine lokale Høyre-politikere og be dem sørge for et fortsatt oljefritt LoVeSe på Høyres landsmøte. Se hvordan du kan gå fram og forslag til tekst øverst på denne siden.
  • Bli havfadder i WWF og stå sammen med oss for et levende hav og et oljefritt LoVeSe.

For å gi deg skattefradrag trenger vi fødselsnummeret ditt.

Vi bruker e-post og mobilnummer til å holde deg oppdatert om ditt fadderskap. Vi lover å ikke spamme deg.

Bilde: © Wild Wonders of Europe / Orsolya Haarberg / WWF

Har du spørsmål om WWFs arbeid mot oljevirksomhet i sårbare områder?

Fant du det du lette etter?