Tiger

Se naturkrisen i øynene

Verdens dyreliv forsvinner i et rasende tempo og naturkrisen truer alt levende – inkludert oss. Skal vi endre det før det er for sent, må vi våkne. Nå!

For å gi deg skattefradrag trenger vi fødselsnummeret ditt.

Vi bruker e-post og mobilnummer til å holde deg oppdatert om ditt fadderskap. Vi lover å ikke spamme deg.

Vi kan bli generasjonen som mistet alt

Naturens varsellamper blinker rødt!

Vi mister dyr og natur i en alarmerende hastighet. Jorda vår er i ferd med å nå flere farlige vippepunkter, der verdifulle økosystemer står i fare for å endres for alltid. Dette vil få alvorlige konsekvenser for mennesker, dyr og natur over hele verden.

Living Planet report 2024 viser at størrelsen på de overvåkede dyrebestandene har hatt en nedgang på hele 73 prosent gjennomsnittlig siden 1970.

Vi har fremdeles mulighet til å snu trenden før vippepunktene nås. De neste fem årene er avgjørende hvis vi skal redde naturen og oss selv.

Vi raserer det vi trenger for å overleve

Naturen vi raserer er den samme naturen vi er helt avhengige av for å kunne leve. Den gir oss rent vann, oksygen, medisiner, mat og opplevelser som er bra for kropp og sinn.

Ødelegger vi for naturen, ødelegger vi for oss selv.

– Rapporten føyer seg inn i rekken av dystre advarsler om at vi mister natur i et alarmerende tempo, og at vi nærmer oss farlige vippepunkter for hva naturen kan tåle. Det kreves en massiv innsats om vi skal klare å stanse naturtapet før det er for sent, sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur.

© naturepl.com  / Bruce Davidson / WWF

Antall afrikanske skogselefanter har gått ned med mellom 78 og 81 prosent fra 2004 til 2014 i en nasjonalpark i Gabon.

Det er sterke beviser for at krypskyting for ulovlig handel med elfenben er årsaken. Afrikansk skogselefant er en kritisk truet art, og nesten halvparten av elefantene lever i Gabon. Et så stort tap i denne bestanden setter fremtiden til hele arten på spill.

© WWF-Aus / Chris Johnson

Antall kolonier med ringpingviner i Antarktis har gått ned med 61 prosent over 39 år.

Nedgangen skyldes trolig mindre havis og mangel på krill, som følge av klimaendringer og økt krillfiske i Antarktis.

© Antonio Busiello / WWF-US

Antall hekkende karett-havskilpadder på Milman Island i Great Barrier Reef har gått ned med 57 prosent over 28 år.

Karettskilpadder er sårbare for tap av leveområder, klimaendringer, lovlig og ulovlig jakt og marin forsøpling. Fortsetter det slik, kan den øst-Australske bestanden av denne kritisk truede havskilpaddearten forsvinne helt innen 2036.

Rapporten har også noen gode nyheter. Bestanden av fjellgorillaer i Virunga, en nasjonalpark på grensen mellom DR Kongo, Uganda og Rwanda, har økt med 3 prosent årlig mellom 2010 og 2016.

Tiltak som god forvaltning av verneområdene, godt samarbeid med lokalsamfunnene i området, nøye overvåking av gorillaene og veterinærbehandling der det er nødvendig, regnes som årsakene.

© Paul Robinson

Samtidig som denne gledelige nyheten viser at vernetiltak for primater kan være vellykkede, er fjellgorillaen den eneste av de store apeartene som nå ikke er i stor nedgang. Dette understreker behovet for flere gode vernetiltak.

Det er fortsatt håp

Living Planet Report 2024 viser at den viktigste årsaken til nedgangen i dyrebestandene er arealendringer.

Heldigvis er det ikke for sent! Naturen har en fantastisk evne til å reparere seg selv når vi gir den muligheten.

Vi har både avtalene og løsningene på plass for å nå de globale målene på natur, klima og bærekraftig utvikling innen 2030. Det som mangler, er vilje og handlingskraft som svarer til omfanget av krisen vi står i.

– Om hvert land følger opp den globale naturavtalen med konkrete tiltak på hjemmebane, vil vi klare å reversere naturtapet, sier Andaur.

En elvedelfin under vann
De overvåkede dyrebestandene i Latin-Amerika og Karibia er nesten halvert siden 1970. Elvedelfinene i Amazonas er blant artene som sliter.

Bli med i den viktigste kampen noensinne

Det vi ikke må glemme er at vi mennesker ikke er alene om å leve på denne planeten, og at det er vår plikt å beskytte andre arter som er her sammen med oss.

For alt henger sammen.

Det kan være vanskelig å beholde tro og optimisme når utviklingen ser ut som den gjør.

Derfor må vi ikke glemme at endringer vi mennesker har skapt, kan også vi mennesker stanse.

WWF jobber blant annet med:

  • å bekjempe klimaendringene ved å få ned klimagassutslippene
  • å stanse overforbruk av jordens ressurser og begrense dagens naturødeleggelser
  • å bevare leveområder i havet og på land for å stoppe masseutryddelsen av arter

For det er ikke for sent. Hvis alle trekker i samme retning, kan vi fortsatt sørge for at framtidige generasjoner vil ha livsviktig vann å drikke, oksygen å puste, mat å spise - og muligheten til å oppleve fantastisk natur.

Ha mot til å se naturkrisen i øynene, ha mot til å handle – bli med i kampen!

For å gi deg skattefradrag trenger vi fødselsnummeret ditt.

Vi bruker e-post og mobilnummer til å holde deg oppdatert om ditt fadderskap. Vi lover å ikke spamme deg.

Fant du det du lette etter?