Nei. Olje og gass har gitt uvurderlige bidrag til økonomien i årene som har vært, men forventes å spille en mindre rolle fremover – med eller uten klimapolitikk.
Dette er fordi vi har hentet opp de mest lønnsomme og tilgjengelige reservene våre. Nå vil vi finne mindre, færre eller mer krevende olje- og gassforekomster, som også har en mer tvilsom lønnsomhet.
Vi står i en tid hvor vi risikerer å tape penger på flere investeringer i noe som blir ulønnsomt etter hvert som færre etterspør olje og gass.
Flere økonomer i klimaomstillingsutvalget advarte om nettopp dette, og anbefalte at vi heller investerer i nye og grønne arbeidsplasser. WWF har også gjort egne utregninger for lønnsomheten til norsk gass dersom EU og Storbritannia når sine klimamål.
Tall fra SSB har faktisk vist at en gradvis utfasing av olje og gass vil få relativt beskjedne konsekvenser for norsk økonomi, selv om oljeprisen holder seg stabilt høyt fremover.
Velferdsstaten var etablert lenge før oljealderen, og er ikke direkte avhengig av inntekter fra olje og gass. Vi kan se til Sverige og Danmark som har velfungerende velferdssamfunn uten slike inntekter.
I Norge har vi opparbeidet en buffer gjennom handlingsregelen som begrenser oljepengebruken til fordel for sparing i det såkalte oljefondet. Avkastningen overgår nå de direkte inntektene fra oljeindustrien, og kan brukes til å dekke et gradvis tap av oljeinntekter i tiden fremover.