Måten vi bruker landområder er en betydelig driver av klimaendringene og legger lite bærekraftige krav på de landsystemene som både mennesker og naturen er avhengig av, ifølge rapporten som ble lagt frem i Genève i dag.
– Nest etter bruk av olje, kull og gass, er det vår bruk av landarealer som gir de største globale klimautslippene. Denne rapporten viser at mennesker utnytter så mye som 72 prosent av planetens isfrie arealer, samtidig som vi kun bor på 1 prosent. Resten av arealene bruker vi til å sikre oss mat, klær, materialer og andre ting vi trenger, sier Bård Vegar Solhjell, generalsekretær i WWF Verdens naturfond.
I rapporten peker klimapanelet på gjensidig påvirkning mellom klimaendringene og landarealer. Mens landbruk, skogbruk og andre typer bruk av land bidrar med nesten en fjerdedel av klimagassutslippene, blir også landområdene og naturmangfoldet i dem sterkt preget av klimaendringene.
En økning i ekstreme værsituasjoner som kraftig regn og tørke, havstigning, overflod og vind, legger ekstra press på økosystemene. Blant annet blir matproduksjonen rammet gjennom mer uforutsigbare avlinger.
– Funnene viser at vi er nødt til å se klimaendringer i sammenheng med det store tapet av natur vi er vitne til, og som FNs naturpanel dokumenterte i mai i år. Naturen gir oss de vesentlige godene vi trenger for å leve – rent vann, ren luft, mat, medisiner og materialer – og de kan vi ikke ta for gitt, sier Solhjell.