Is- og havrapporten er den tredje i rekken spesialrapporter fra klimapanelet det siste året, og de føyer seg til det enorme kunnskapsgrunnlaget vi har om klimaendringer, og hva vi må gjøre for å bekjempe dem.
Fra før har vi spesialrapporten om global oppvarming med 1.5° C fra 2018, spesialrapporten om landarealer fra i år. Rapporten om 1.5° C viser tydelig at det er stor forskjell på konsekvensene for folk og natur mellom 1.5 og 2° C oppvarming, for naturmangfold, smelting av permafrost, havnivåstigning, jordbruk og matproduksjon, med mer. Den har i snart et år vært gjenstand for mye oppmerksomhet og diskusjon blant landene i FN.
Is- og havrapporten slippes to dager etter at FNs generalsekretær Antonio Guterres avholdt et ekstraordinært klimatoppmøte som del av FNs generalforsamling. Han hadde bedt verdens ledere komme med konkrete planer for klimakutt og penger, ikke flere taler og tomme ord. Men til tross at den enorme oppmerksomheten klimatoppmøtet fikk, uteble de store ambisjonene. Verdens største utslippsland klarte ikke å samle seg om FNs generalsekretærs oppfordring om å bringe ambisiøse, konkrete planer for å redusere utslippene ytterligere. Noen land jobber til og med aktivt mot denne fellesinnsatsen.
På klimatoppmøtet COP24 i Polen i 2018, stod Saudi Arabia, Russland og USA steilt mot resten av verdenssamfunnet og nektet FN som fellesskap å vedta konkret oppfølging av konklusjonene fra rapporten om 1.5°C. De har gjentatt dette flere ganger i år, senest på møtet der is-og havrapporten skulle vedtas denne uka.
Alle tre er land med svært høye utslipp av klimagasser, og enorme mengder fossil energi. De prioriterer egen økonomi og fortsatte klimagassutslipp over behovet for å beskytte folk og natur mot farlige klimaendringer.