I forkant av det andre forhandlingsmøte som finner sted i Paris 29. mai – 2. juni, har WWF bedt konsulentselskapet Eunomia til å kategorisere ulike plastprodukter, identifisere de mest skadelige produktene for miljøet, samt foreslå globale tiltak som er nødvendige for å eliminere, redusere eller håndtere plasten i de ulike kategoriene på en trygg måte.
– Nesten halvparten av all plast brukes til å lage engangsprodukter eller produkter med kort levetid. Forskningen viser at innen 2015 hadde 60 prosent av all plast som noen gang er produsert, allerede nådd slutten av sin levetid og blitt kastet. På verdensbasis resirkuleres mindre enn 10 prosent av plastproduktene, og kun 22 prosent av norsk plast resirkuleres, forteller Andaur.
Etter at den globale plastavtalen er vedtatt, krever WWF et umiddelbart globalt forbud mot unødvendige plastfibre i produkter som våtservietter, sigarettfiltre og teposer, engangsartikler som plastbestikk, tallerkener, kopper, ørepropper og e-sigaretter til engangsbruk, samt mikroplast i blant annet tannkrem og hudpleieprodukter.
Der det ikke er mulig å innføre et umiddelbart forbud, for eksempel innen kategorier som emballasje for mat og drikke, personlig verneutstyr og dekk, krever WWF tiltak som betraktelig faser ned eller faser helt ut produksjonen og bruken av produktene. For resten av plasten må det sikres ansvarlig håndtering gjennom både standarder og minstekrav til blant annet innsamling, gjenbruk og resirkulering samt ordninger for utvidet produsentansvar.
– Å eliminere skadelig og unødvendig engangsplast er det første skrittet mot å skape en mer rettferdig og sirkulær økonomi. Mange land gjennomfører allerede flere gode tiltak. For eksempel har vi i Norge gjennom EU et forbud mot plastartikler som sugerør, q-tips og bestikk av plast. Men det holder ikke. Vi trenger globale regler som kan ta oss bort fra bruk og kast og utgjøre en forskjell i stor skala, sier Andaur, og legger til:
– Globale forbud, utfasing av de mest skadelige og unødvendige plastproduktene og strenge reguleringer for plasten som ikke kan fases ut, er gjennomførbart! Nå står det bare på politisk vilje, sier Andaur.