Miljøbevegelsen har store forventninger for budsjettforhandlingene på klima og natur: – Hvis ikke må SV forlate rommet

Tidligere i høst la Arbeiderpartiet og Senterpartiet frem et historisk dårlig statsbudsjett på natur og klima. Nå får SV støtte fra en samlet miljøbevegelse for sitt alternative forslag til statsbudsjett. Samtidig er organisasjonene krystallklare: I tillegg til å flytte penger må en budsjettenighet inneholde reelle politiske gjennomslag for klima og natur, gjennom begrensninger i oljeindustrien og stans i planene om gruvedrift på havbunnen.

Publisert 7. november 2024

Fasaden til Stortinget
SV viser i sitt alternative budsjett at de tar klima- og naturkrisen på alvor. Hvis ikke regjeringen kommer dem i møte, bør partiet forlate statsbudsjettsforhandlingene, mener miljøbevegelsen.

I sitt alternative statsbudsjett, som legges frem torsdag, setter SV av store summer til naturbevaring. De øker også CO2-avgiften til petroleumssektoren til samme nivå som ikke-kvotepliktig sektor og CO2-avgiften skal opp til 3500 kr i 2030. Dette blir godt mottatt av lederne i miljøbevegelsen.

– SV viser i sitt alternative budsjett at de tar klima- og naturkrisen på alvor. 1 milliard kroner til å ta vare på naturen er en solid satsing og en god start i møte med bit-for-bit nedbyggingen. Det er også helt riktig å øke CO2-avgiften. Dette burde være et minimum og i regjeringens interesse å gå med på, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.

Som en del av den globale naturavtalen skal miljøskadelige subsidier fases ut. SV reverserer regjeringens klimaskadelige avgiftskutt på fly- og bilbruk, stoppe miljøfiendtlige motorveier og reduserer tilskuddet til skogsbilveier. Partiet har også foreslått positive justeringer i klimapolitikken ved å innføre en produksjonsavgift på olje og gass, og øke bevilgningene til Enova.

Må gjøre mer enn å flytte penger

Miljøbevegelsen er samtidig tydelige på at SV sitt alternative statsbudsjett er der lista burde ligget fra regjeringens side i utgangspunktet. I møte med klima- og naturkrisen er det ikke nok å flytte penger.

– Klima og natur må prioriteres i budsjettet. Helt konkret må regjeringen stanse letingen etter ny olje, og skrinlegge alle planer om gruvedrift på havbunnen. Hvis ikke må SV forlate forhandlingene, sier Frode Pleym i Greenpeace

Hvis ikke regjeringen kommer SV i møte, bør partiet forlate statsbudsjettsforhandlingene, mener miljølederne.

– Et forhandlingsbrudd vil selvsagt være alvorlig for det norske samfunn, men de mulige konsekvensene for livet i havet, fiskeriene og norsk hav- og naturforvaltning er så store at det er vanskelig å se hvordan samarbeidet kan fortsette dersom regjeringen velger å fortsette sin hensynsløse åpningsprosess for gruvedrift, sier Karoline Andaur, generalsekretær i WWF Verdens naturfond.

Siste sjanse for det rødgrønne samarbeidet

Da SV gikk ut av regjeringsforhandlingene i 2021, sa daværende partileder Audun Lysbakken at SV ville få mer gjennomslag som opposisjonsparti enn som del av regjeringen.

– Fasiten så langt er at regjeringen har åpnet for gruvedrift på havbunnen og vi har skyhøy aktivitet på norsk sokkel. Det er rett og slett for dårlig. Vi har en naturfiendtlig regjering og vi heier på SV som i dag er veldig tydelige på at de skal stanse gruvedrift på havbunnen, sier Gytis Blaževičius, leder i Natur og Ungdom.

Miljøorganisasjonene er enige om at det rødgrønne samarbeidet så langt ikke har gjort nok på natur og klima. Klimaendringene rykker stadig nærmere, og tiden er i ferd med å renne ut for å få til de store endringene vi trenger for å begrense klimaendringer og ta vare på natur.

– I tidligere budsjettforhandlinger har SV fått de tydeligste gjennomslagene på «røde» saker. Nå må SV vise at de har en smertegrense også for klima og natur, sier Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i Våre Hender.