Nordmenn flest vil ha redusert tempo på norsk sokkel

53 prosent av nordmenn ønsker redusert tempo i leting etter nye olje- og gassressurser. Det er en dreining fra tidligere meningsmålinger, der en større andel av befolkningen støttet mer leting.

Publisert 22. januar 2025

Av de 53 prosentene som ønsker å redusere letevirksomheten, står klima-argumentet sterkest.

53 prosent av nordmenn ønsker redusert tempo i leting etter nye olje- og gassressurser, viser en meningsmåling fra Respons Analyse på oppdrag fra WWF, der 2247 nordmenn over hele landet har blitt spurt. En mindre andel av befolkningen, 40 prosent, sier at de ønsker samme eller raskere tempo som i dag.

Det er en dreining fra tidligere meningsmålinger (Sentio 2.7.2021–6.7.2021) der en større andel av befolkningen har svart at de støtter mer leting. Denne meningsmålingen presenterer også et mer nyansert bilde enn bare «ja» eller «nei» til olje- og gassleting, og fanger opp at mange ønsker en reduksjon av letevirksomheten av hensyn til at det er nødvendig for å nå klimamålene.

Her ser vi hvordan svarene fordeler seg:

Mener du Norge bør fortsette å lete etter nye olje- og gassressurser?

Når vi ser på det samme spørsmålet, og bryter ned til hvilket politisk parti man ville ha stemt på dersom det var valg i dag, finner vi store forskjeller. 64 prosent av Ap-velgere sier at de ønsker å stanse eller redusere tempoet i olje og gassletingen, mens 39 prosent av Høyres velgere sier det samme. FrPs velgere skiller seg ut ved at et klart flertall av deres velgere ønsker samme eller raskere tempo enn i dag.

Gruppen som er mest mot leting, er her gruppert under navnet «de grønne partiene», og utgjør SV, Venstre, Rødt, MDG og KrF. Mer om metodikken i undersøkelsen til slutt i saken.

Mener du Norge bør fortsette å lete etter nye olje- og gassressurser? (kombinert med hvem hadde du stemt på dersom det var Stortingsvalg i dag?)

I undersøkelsen har vi også spurt hva som ligger bak standpunktet respondentene har knyttet til letevirksomhet.

De som ønsker mer letevirksomhet først:

Du svarte at Norge bør fortsette å lete etter nye olje- og gassressurser. Hva er hovedgrunnen til at du svarte dette?

«Grønn og sikkerhetsskapende olje» oppgis å være viktigere hensyn enn jobber og skatteinntekter.

Deretter kan vi se på de som ønsker redusert tempo eller letestans:

Du svarte at Norge bør redusere tempoet eller stoppe letingen etter nye ressurser. Hva er hovedgrunnen til at du svarte dette?

Av de 53 prosentene som ønsker å redusere letevirksomheten, står klima-argumentet sterkest.

Til sist, har respondentene svart på hvor bekymret de er for klimaendringene.

Hvor bekymret er du for klimaendringene?

Ifølge denne undersøkelsen, svarer 49 prosent at de er noe bekymret, mens 25 prosent er veldig bekymret. Det vil si at om lag tre av fire nordmenn er veldig eller noe bekymret for klimaendringene. Kun syv prosent oppgir å ikke være bekymret for klimaendringene i det hele tatt.

Når det gjelder partipreferanse, oppgir 83 prosent av Arbeiderpartiets velgere å være noe eller veldig bekymret for klimaendringene. Kun blant Frp sine velgere er det flest som oppgir å være lite eller ikke bekymret for klimaendringene.

Blant «de grønne partiene» er det flest velgere (46,37 prosent) som oppgir å være veldig bekymret for klimaendringene. Det vil si SV, Venstre, MDG, Rødt og KrF sine velgere.

Om undersøkelsen

Undersøkelsen er gjort av Respons Analyse på oppdrag fra WWF i perioden 20.08.24 - 02.09.24 med 2247 respondenter. For å sikre at resultatene er representative for den norske befolkningen er de vektet for aldersgruppe, kjønn og region. Av hensyn til feilmarginer er noen partier gruppert sammen. Det inkluderer partier med en miljøprofil og under 10 prosent oppslutning. Senterpartiet er gruppert sammen med «øvrige».

Har du spørsmål om undersøkelsen?