Regjeringen svikter natur og klima – igjen

Forslaget til statsbudsjett for 2025 er svakt, uansvarlig og historisk dårlig.

Publisert 7. oktober 2024

Regjeringen trenger SV for å få flertall for budsjettet på Stortinget. Nå må de vurdere om dette er noe de overhodet kan støtte.

Regjeringens forslag til statsbudsjett for 2025 føyer seg inn i rekken av tapte muligheter til bremse den alvorlige klima- og naturkrisen vi står midt inni.

– Regjeringen trenger SV for å få flertall for dette budsjettet. SV bør vurdere om dette overhodet er noe de kan støtte. Det er vanskelig å se for seg et akseptabelt forhandlingsutfall med et så håpløst utgangspunkt. Hvis vi får fire tapte år for klima og natur med et bredt rødgrønt flertall, er det en ganske knusende dom over samtlige involverte partier, sier Andaur.

Hvis vi skal stanse natur- og klimakrisen, trenger vi kraftige politiske grep og satsinger i milliardklassen på naturbevaring, fornybar energi og klimaomstilling.

I Hurdalsplattformen hevdet regjeringen at «klima og natur skal være en ramme rundt all politikk». De har satt et eget mål for klimagassutslipp i Norge og fått i havn en ambisiøs internasjonal naturavtale. Men de konkrete tiltakene uteblir, gang etter gang.

Generalsekretær Karoline Andaur i WWF Verdens naturfond.

Umulig å nå klimamålene

Nå fortsetter regjeringen ferden mot en farlig fremtid.

– Nylig lovet Støre å komme med en historisk satsning for å redde norsk natur. Regjeringen skrøt av å legge frem et statsbudsjett med grønn profil. Det eneste som er historisk her, er hvor dårlig dette forslaget er for natur og klima, sier generalsekretær Karoline Andaur i WWF Verdens naturfond.

Det er ikke mulig å nå klimamålet for 2030 med et budsjett som ikke legger opp til ny klimapolitikk, og regjeringen bruker klassiske hvileputer som kvotehandel og biodrivstoff for å forsøke å få klimabudsjettet til å gå opp.

– I praksis betyr dette at Norge skal betale for oppgraderinger og forbedringer i andre land, mens vi selv somler med den grønne omstillingen. Det svekker norsk konkurransekraft, og er penger rett ut av vinduet. Samtidig rører de ikke et hår på hodet til oljebransjen. Dette er utrolig svakt og uansvarlig, sier Andaur.

Absurde kutt

Bare dager etter at regjeringen har satt et mål om å verne 30 prosent av naturen på land, reduserer de blant annet midlene til frivillig skogvern med over 400 millioner kroner.

– Det er den viktigste og best fungerende ordningen vi har for vern av norsk natur i dag, som regjeringen nå legger opp til å radbrekke. Det er helt uforståelig, sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur.

«Alle», inkludert regjeringen, ønsker å bremse nedbyggingen av natur. De vil at alle kommuner i Norge skal gjennomgå gamle arealplaner, og at dette haster.

Det ble brukt 53 millioner kroner på dette i fjor, og ordningen var en suksess.

Da er det absurd at regjeringen kutter i så stort omfang som de nå gjør, og bare setter av 18,2 millioner til formålet i år.

I sin utskjelte og mangelfulle naturmelding, legger regjeringen brorparten av ansvaret for å stanse bit-for-bit-nedbyggingen av norsk natur over på kommunene. Da må regjeringen sørge for at kommunene har ressurser til å følge opp ansvaret. Å kutte i bevilgningen til Natursats, er å motarbeide kommunene i deres naturarbeid, sier Andaur.

Svikter havet

I budsjettforslaget opprettholder regjeringen den uansvarlige hasteprosessen for å starte opp med gruvedrift på havbunnen så raskt som mulig.

– Regjeringen fortsetter å kaste bensin på bålet, med en plan for å dele ut utvinningslisenser allerede våren 2025. Hvis SV støtter dette budsjettforslaget, vil de tillate største norgeshistoriens største naturinngrep, med potensielt katastrofale konsekvenser for havet og fremtidige generasjoner, sier Andaur.

Samtidig settes det ikke av på langt nær nok penger til å kartlegge naturen i havet. Det betyr at vi ikke får på plass kunnskapsgrunnlaget vi trenger for å bevare naturmangfoldet i havet.

Skal vi lykkes med satsing på for eksempel havvind og samtidig forvalte havområdene på en ansvarlig måte, må budsjettet til Mareano-programmet økes betraktelig.

– Kartlegging og overvåking av naturen på havbunnen trenger en betydelig styrking for å sikre en ansvarlig havforvaltning. Regjeringen legger bare opp til 121 millioner kroner til Mareano-programmet for 2025. Det er bare småpenger. En kartlegging av havvindsatsing alene trenger minst 300 millioner for å nå norske havvindmål, sier Andaur.

Har du spørsmål?