Utlysning konsulentrapport: Fornybar omstilling på naturens premisser

WWF Verdens naturfond utlyser et oppdrag på en konsulentrapport som skal sammenligne og vurdere potensialet og naturinngrepene knyttet til ulike typer energiproduksjon i Norge.

Publisert 25. juni 2024

Vindmøller i solnedgang

Bakgrunn

Norge har forpliktet seg gjennom internasjonale avtaler til å redusere klimagassutslippene og ivareta mer natur. Overgangen fra et fossilt samfunn til et lavutslippssamfunn vil kreve økt behov for fornybar energi.

Samtidig er det en rekke forhold som har tilspisset debatten og konfliktene knyttet til utbygging av mer fornybar energi i Norge. I mange utbygginger har ikke hensynet til å ivareta urørt og sårbar natur blitt godt nok prioritert. Hensynet til berørte grupper, for eksempel urbefolkning, har heller ikke vært godt nok ivaretatt. Dette har bidratt til at debattklimaet knyttet til utbygging av ny fornybar energi, og særlig vindkraft, har vært svært konfliktfylt.

Forsinkelser i overgangen til et lavutslippssamfunn bidrar til å forverre klimakrisen og kan føre til at man låser seg til usikre teknologiformer som kan ende opp som samfunnsøkonomiske tapsprosjekt.

WWF Verdens naturfond har i lang tid arbeidet med problemstillingen om hvordan vi best kan avkarbonisere energisystemet på naturens premisser. Vi har særlig bidratt med ekspertise knyttet til hvordan man bør kartlegge og plassere nye utbyggingsområder og innrette konsesjonssystem som ivaretar natur og reduserer konfliktnivået. WWF jobber også mye med ivaretakelse av natur i fornybarutbygginger gjennom vårt internasjonale nettverk.

I 2023 laget vi, i samarbeid med flere andre aktører, rapporten Nature-safe Energy: Linking energy and nature to tackle the climate- and nature crisis, som oppsummerer hva eksisterende forskning sier om naturfotavtrykket fra forskjellige energikilder fra et livssyklusperspektiv. Basert på denne litteraturgjennomgangen, gir rapporten generelle anbefalinger for omstilling på et globalt nivå, med forslag til hvordan myndigheter, utbyggere og investorer kan gjennomføre tiltak for å redusere konflikt og bedre ivareta natur i fornybarutbyggingen. Forslagene dreier seg blant annet om valg av energikilder, plassering, avbøtende tiltak, restaurering og kompensasjon.

LES HELE OPPDRAGSBESKRIVELSEN HER