WWF er svært fornøyde med havfondet, men er også kritisk til at det ikke er avsatt nok midler til havet i statsbudsjettet for 2019. Statsbudsjettet legger bare opp til 13,4 prosent kutt i klimagassutslipp innen 2030, noe som vil få katastrofale følger for havet.
– Økt temperatur og forsuring av havet vil drepe alle korallrev om vi ikke snur i tide, og så mye som 25 prosent av all fisk i havet er helt avhengig av korallrev som leveområde, sier Solhjell.
Overfiske og tap av leveområder undergraver også mulighetene for den globale, bærekraftige forvaltningen av havressursene, som regjeringen ønsker å ta internasjonalt lederskap for. Det er positivt å se at fiskeriminister Nesvik tar kampen opp mot fiskerikriminalitet, og det må en kraftig opptrapping til både nasjonalt og internasjonalt for å få bukt med det enorme problemet. I dag er hele 90 prosent av verdens kommersielle fiskebestander overfisket eller fullt ut utnyttet.
– WWF mener det er nødvendig å drive helhetlig havforvaltning om vi skal stoppe overfiske og unngå at vi mister viktige leveområder for marint liv. Vi er glade for å se at regjeringen legger opp til et fremtidig bistandsprogram som skal bidra til dette. At det satses på "Hav for utvikling" viser en ny retning i den internasjonale havpolitikken som vi har jobbet for i mange år, men det vil kreve langt mer enn de 68 millionene som er planlagt i tiden framover, sier Solhjell.
I tillegg satser regjeringen fortsatt tungt på langsiktige oljeinvesteringer som både vil øke presset på sårbare områder og binde oss til høye klimautslipp langt inn i framtiden.
– Sammen med dagens oljeskatteregime, betyr disse bevilgningene at Norge fortsetter å subsidiere økte klimagassutslipp istedenfor å kutte utslipp i tråd med vitenskapens anbefalinger. Regjeringen har med andre ord fortsatt mye å gå på før Norge blir best på hav i verden, avslutter Solhjell.