Aktuelt
Siste nytt fra WWF Verdens naturfond.
-
Plastforhandlingene i Busan: – En gedigen skuffelse
– Vi kunne ha fått en historisk miljøseier som verden sårt trenger. Isteden reiser vi tomhendte hjem.
-
SV sikrer et langt grønnere statsbudsjett
– En stor og viktig miljøseier, sier WWF.
-
Norway Halts Seabed Mining Plans After Socialist Left Party Intervention
This decision represents a major victory for ocean conservation.
-
WWF-Norway Sues Norwegian Government Over "Illegal" Deep Sea Mining Impact Assessment
WWF-Norway has taken legal action against the Norwegian government for opening areas for deep seabed mining. The trial starts November 28th.
-
Tender: Endline review for the programme “An Ocean of Possibilities”
WWF is seeking a consultancy firm/consultant to produce an endline review of the programme “An Ocean of Possibilities”.
-
Miljøbevegelsen har store forventninger for budsjettforhandlingene på klima og natur: – Hvis ikke må SV forlate rommet
Må inneholde reelle politiske gjennomslag for klima og natur, gjennom begrensninger i oljeindustrien og stans i planene om gruvedrift på havbunnen.
-
Ny rapport: Slik kan vi kutte i Norges skyhøye materialforbruk
Norge må redusere sitt materialforbruk med 70 prosent for å komme på et bærekraftig nivå.
-
Landsomfattende allianse for dyphavet
Over 30 aktører har sluttet seg til en ny allianse med et felles mål: å stanse regjeringens hasteprosess for gruvedrift på havbunnen.
-
Framtidspanelet - hva tenker folk om Norges rikdom?
WWF bidrar i et folkepanel der 66 tilfeldig utvalgte nordmenn skal drøfte hvordan Norges rikdom kan brukes til det beste for fremtiden.
-
– Regjeringen kaster bensin på bålet
Statsbudsjettforslaget for 2025 er svakt, uansvarlig og historisk dårlig for natur og klima.
-
Naturmeldingen er et svik mot naturen
Med naturmeldingen legger regjeringen opp til at vi skal fortsette å miste natur fram til 2050, bare saktere enn vi gjør i dag.
-
Verdensrekordene vi ikke vil slå
Denne sommeren samles verden for å bryte rekorder på idrettsarenaen. I kampen mot klimarekordene kan vi lære av idrettsutøvernes målrettede innsats.
-
Rekordmange millioner til WWF
I sommer mottok WWF Verdens naturfond og SOS-barnebyer hver sin sjekk på 31 332 678 kroner fra Postkodelotteriet.
-
WWF-Norway slams Norwegian government’s announcement of first licensing round for deep seabed mining
The decision is environmentally irresponsible and can cause irreversible damage to marine ecosystems and Norway's reputation as an ocean steward.
-
LIVET I HAVET DØR IKKE RASKT NOK
Hvis livet i havet hadde dødd fortere, hadde kanskje politikerne innsett alvoret og tatt grep. Her er WWFs fem krav til regjeringen – og de haster!
-
WWF is looking for consultants for the work on the plastic pollution treaty
Please see the two terms of reference (ToR) Mapping the global market of plastic and Costs and timelines for global plastic product bans below.
-
9 av 10 vil ha et globalt forbud mot engangsplast
Ny Ipsos-undersøkelse viser at 85 prosent av de spurte vil ha et globalt forbud mot plastprodukter til engangsbruk.
-
30 millioner kroner til WWF
Forrige uke mottok WWF Verdens naturfond og SOS-barnebyer hver sin sjekk på 30 935 563 kroner fra Postkodelotteriet.
-
WWFs forslag til statsbudsjettet 2025
I statsbudsjettet for 2025 må politikerne stanse tapet av verdifull natur.
-
Ber kommunene sikre folks tilgang til nærnatur
Under halvparten av oss har tilgang til nærturterreng innen 500 meter fra der vi bor. – Jo lenger vi må reise for å komme ut i naturen, desto vanskeligere blir det å få de hverdagslige naturopplevelsene, sier Karoline Andaur i WWF.
-
Naturen som vår allierte
Mer intakt natur holder bedre på vannet og demper skadene av flom. I møte med villere vær må lokalpolitikerne nå tenke naturbaserte klimaløsninger.
-
27 millioner kroner til WWF
Nordmenns loddkjøp i Postkodelotteriet så langt i år bidro med over 27 millioner kroner til WWFs arbeid for å bremse klimaendringene og bevare natur.
-
BER STATSRÅDEN VIDEREFØRE PLASTPROGRAM
Norges bistandsprogram mot marin forsøpling og mikroplast bør videreføres og styrkes.
-
Redningspakke for naturen.
Miljøorganisasjoner har lansert over 300 forslag som må til for at Norge skal reversere tapet av natur og nå målene i naturavtalen.
-
Krever forbud mot unødvendig plast
I forkant av det andre møtet i forhandlingene om en global plastavtale, krever WWF Verdens naturfond globalt forbudt mot flere skadelige og unødvendige plastprodukter.
-
EQUINOR’S ENERGY TRANSITION PLAN AND PROFITABILITY IN A 1,5 DEGREE WORLD.
WWF-Norway has a long history of challenging Equinor and encouraging the company to make better decisions for the people and the planet.
-
Ny klimarapport: – De neste sju årene blir kritiske
FNs klimapanel konkluderer med at tiden for å begrense global oppvarming til 1,5 grader er i ferd med å renne ut, og at det haster med tiltak dette tiåret.
-
Ny rapport slakter statens klimaanalyse - Nei, norsk olje er ikke bra for klimaet
En ny rapport fra Vista Analyse slår fast at fortsatt satsing på norsk olje- og gassproduksjon vil føre til økte utslipp globalt. Rapporten lanseres som et svar på utredningen utført av Rystad Energy på vegne av Olje- og energidepartementet, som hevder at norsk olje og gass er bra for klimaet.
-
WWFs forslag til statsbudsjettet 2024
Statsbudsjettet er det viktigste verktøyet Norge har for å stoppe den pågående klimakrisen, og sørge for at vi innfrir kravene i den nye naturavtalen.
-
29 millioner til WWFs arbeid for naturen
Nordmenns loddkjøp i Postkodelotteriet i andre halvdel av 2022 bidro med nesten 29 millioner kroner til WWFs arbeid for mer natur.
-
Regjeringens mineralforslag: – Strider mot all fornuft
I en felles høringsuttalelse krever en samlet miljøbevegelse at regjeringen snur om gruvedrift på havbunnen og stanser åpningsprosessen på norsk kontinentalsokkel.
-
Historisk naturavtale i Montreal
Etter to uker med intense forhandlinger vedtok verdens land en avtale som skal stoppe og reversere naturtapet innen 2030. – Et signal om håp, sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur.
-
Vold har ingen plass i miljøkampen
All vold, både i ord og handling, er totalt uakseptable virkemidler i enhver politisk sak i et demokratisk land, også i miljøsaken.
-
Endelig får vi et klimabudsjett!
6. oktober presenterer regjeringen klimabudsjett sammen med statsbudsjettet. Det kan bli et viktig styringsverktøy for å nå klimamålene, og gjøre det lettere å prioritere utslippskutt.
-
Statsbudsjettet 2023: Dette trenger naturen og klimaet
Statsbudsjettet for neste år må gi oss mer natur og mindre utslipp, samtidig som politikerne ser nye muligheter i strammere økonomiske tider. Her er det vi i WWF forventer.
-
Over 100 millioner kroner til WWF
Nordmenns loddkjøp i Postkodelotteriet i første halvdel av 2022 bidro med nesten 23 millioner kroner til WWFs arbeid for mer natur. Til sammen har organisasjonen mottatt over 100 millioner kroner siden lotteriets oppstart i 2018.
-
Røde Kors og WWF går sammen for mer natur
Klimakrisen er bakgrunnen for det globale samarbeidet. Organisasjonene vil jobbe for å beskytte menneskeliv og deres livsgrunnlag gjennom å gi mer plass til naturen.
-
Naturen er glemt i energimeldingen
Regjeringen vil ha et krafttak for fornybar kraft og skjerper klimakravene til oljebransjen. Samtidig er naturhensyn i omstillingen fra fossil til fornybar glemt, og mer olje og gass bryter med klimamålene.
-
Klimarapport: – Vår kvote for feil er brukt opp
En ny klimarapport fra FN viser at det snart er for sent å begrense global oppvarming til 1,5 grader. Men det finnes løsninger som gjør det mulig, som vil halvere verdens utslipp innen 2030. Nå står det bare om politisk vilje. WWF mener Norge må lede an.
-
Ny rapport: Slik kan Norge redde gammelskogen
Norge har vedtatt å verne 10 prosent av skogen, men mangler en god strategi for hvordan det skal skje. Fire miljøorganisasjoner lanserer rapporten "Skogkur 2030 – Siste sjanse for gammelskogen", der de viser hvordan Norge kan oppfylle sine egne skogvernforpliktelser innen 2030.
-
WWFs forventinger til Oljefondets mandat
Som eier av et av verdens største fond har Norge et ansvar for å forvalte vår felles formue innenfor klodens bæreevne og naturens tålegrenser. Derfor må Stortinget vedta et nettonullmandat for Oljefondet.
-
Historisk plastvedtak i Nairobi
I dag ble det klart at FNs miljøforsamling vedtar forhandlingsmandatet for en global og rettslig bindende plastavtale. – Dette er et helt avgjørende vendepunkt og en viktig seier i kampen mot plastforsøpling, sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur
-
– Nå er hver tidels grad livsviktig
Ny klimarapport fra FN viser at konsekvensene av klimaendringer blir verre enn tidligere antatt, og farlige nivåer er nærmere enn forskerne før har beregnet.
-
Stortingsseminar: Ny naturpolitikk - Verden, Europa, Norge
WWF Verdens naturfond og Høyre inviterer til seminar om ny global naturavtale og skjerpet naturpolitikk i EU. Hva blir konsekvensene for Norge?
-
Oljedirektoratet villeder om Barentshavet
Oljedirektoratets tall for gjenværende ressurser på norsk sokkel forleder politikere og folk til å tro at videre oljeleting er lønnsomt.
-
En naturpositiv omstilling vil gagne næringslivet
Ny rapport om naturkrisen og naturrisiko for næringslivet viser at tap av natur utgjør stor risiko for norske arbeidsplasser, og at en tidlig naturpositiv omstilling vil kunne gi økt verdiskaping og konkurransefortrinn.
-
WWFs forslag til statsbudsjettet 2023
For å snu tapet av natur og begrense klimaendringer er statsbudsjettet det viktigste styringsverktøyet i Norge. WWF har derfor sendt inn en rekke forslag før regjeringens første 2023-budsjettkonferanse, som vil styrke miljøprofilen til neste budsjett.
-
Støtter WWF med 23 millioner kroner
Nordmenns loddkjøp i Postkodelotteriet i andre halvdel av 2021 bidro nok en gang raust til WWFs arbeid for naturen.
-
Nye olje- og gassutbygginger kan koste fellesskapet dyrt
Hvis den lukrative midlertidige oljeskattepakken får virke ut 2023, risikerer Norge at 19 av 51 nye felt ender med tap for staten.
-
333 nye arter inn på rødlista: – En varslet katastrofe
1 av 5 arter i Norge står i fare for å dø ut. – Dette er et faresignal som bør få både politikere og ansvarlige myndigheter til å ta umiddelbare grep, sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur.
-
– Verdens ledere leverte ikke nok
Slik oppsummerer generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur, klimatoppmøtet i Glasgow. Hun er glad for at detaljene rundt handel med klimakvoter endelig er på plass, men mener at land ikke har levert verken på utslippskutt eller finansiering.
-
Vil verne Nordlands Amazonas
Natur og Ungdom, Naturvernforbundet, Sabima og WWF har sendt uttalelser til Statsforvalteren i Nordland om at 18 foreslåtte skogområder må vernes.
-
Statsbudsjett 2022: Oljesatsing og natursvikt
– Har regjeringen glemt naturen? Dette er ikke et budsjett som tar oss i mål for å løse natur- og klimakrisen, sier generalsekretær Karoline Andaur i WWF Verdens naturfond.
-
Stort gap mellom produksjon og klimamål
Regjeringer over hele verden planlegger å utvinne mer enn dobbelt så mye fossilt brensel i 2030 enn det som er forenelig med å begrense den globale oppvarmingen til 1,5°C.
-
Hurdalsplattformen: For svak på konkrete tiltak
Regjeringsplattformen fastslår at Norge skal nå sine klimamål for 2030, men er for lite tydelig når det gjelder konkrete tiltak. – Det blir for svakt, sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur.
-
Dette koster oljeskattepakken
Det midlertidige oljeskatteregimet blir langt dyrere for staten enn hva Finansdepartementet anslo.
-
Ni av ti bekymret for plast i havet – forventer rask behandling av avgift
Plast i havet er den miljøutfordringen aller flest er bekymret for, og som flest mener det haster aller mest å løse, viser en fersk spørreundersøkelse.
-
Ny rapport avslører: Samfunnet betaler dyrt for billig plast
Kostnadene knyttet til produksjon, bruk og kast av plast er mye høyere for samfunnet vårt enn tidligere antatt. Hvis vi ikke tar umiddelbare grep, vil de dobles innen 2040.
-
Foreslår rett til nærnatur
I et brev til regjeringen foreslår Den Norske Turistforening og WWF Verdens naturfond at alle skal sikres trygg tilgang til nærnatur og turveinett.
-
Flertall støtter naturavgift
Ny undersøkelse viser at flere enn seks av ti vil ha en ny naturavgift på utbygginger for å redde norsk natur. Partiene er delt, men støtten er stor nok til at generalsekretæren i WWF er optimist foran kommende stortingsperiode.
-
5 myter om norsk olje og gass
Debatten om fremtiden til norsk olje og gass preges av en rekke misoppfatninger. Her oppklarer vi noen av de mest utbredte.
-
Ga over 17,6 millioner kroner til WWFs arbeid for naturen
Pengene fra Postkodelotteriet går blant annet til å redde utrydningstruede arter, bekjempe plastforsøplingen og begrense klimaendringene.
-
Rapport: Usikker framtid for norsk gass
Norsk gass kan bli et tapsprosjekt for Norge når Europa gjennomfører klimapolitikken som er vedtatt. Det viser to ferske rapporter fra E3G og WWF.
-
Ny FN-rapport slår klimaalarm: Vi velger fremtiden vår nå
Uten dype, umiddelbare utslippskutt, endrer vi livsvilkårene på planeten vår.
-
Mer enn 3 av 4 nordmenn er bekymret for naturtapet
Flertallet av nordmenn er bekymret for tap av natur, og mener politikerne bør gjøre mer for å stanse naturtapet, viser en spørreundersøkelse Opinion har gjort på oppdrag fra WWF.
-
Svakt utkast til naturavtale uroer WWF
– Dette er bekymringsverdig når vi står midt i en naturkrise. Verden har ikke tid til å kaste bort ti nye år, sier generalsekretær Karoline Andaur
-
Norske kommuner med i global klimakampanje
Race to Zero er organisert av FNs Klimakonvensjon for å mobilisere kommuner, næringsliv og andre til klimahandling foran COP26 i Glasgow i november 2021.
-
Seaspiracy
Dokumentarfilmen «Seaspiracy» øker engasjementet for havet, men etterlater også et ufullstendig bilde og flere spørsmål. Her svarer vi på de viktigste.
-
En helsvart dag for ulven og naturen
Ulven har tapt. Dagens dom fra Høyesterett er svært nedslående for naturen. Resultatet blir en veldig usikker situasjon for ulven – og for andre truede arter.
-
Forbudet mot engangsplast: Dette betyr det for deg
En rekke engangsprodukter av plast har nå blitt forbudt i Norge. Her svarene på de viktigste spørsmålene om hva dette innebærer.
-
– Får konsekvenser for alle truede arter
I fem dager har vår høyeste domstol hatt naturen på agendaen, i en sak som kan endre hvordan Norge forvalter naturen i lang tid fremover.
-
16 millioner kroner til arbeid for naturen
Nordmenns loddkjøp i Postkodelotteriet bidro med 16 225 195 kroner til WWFs arbeid i siste halvdel av 2020.
-
Norge får internasjonal kritikk for oljebrune krisepakker
Norge er nest dårligst i klassen i en ny rapport som sammenligner koronakrisepakkene i de arktiske landene, og effektene på klima, miljø og nye grønne jobber.
-
Klimameldingen - dette mener WWF
Det er bra at klimameldingen har sektorvise utslippsmål og tiltak. Og det er nødvendig og rettferdig at CO2-avgiften skal øke, så forurenser betaler. Men et av våre beste klimatiltak – naturlig karbonlagring – har fått altfor liten plass.
-
Kong Harald blir høy beskytter for WWF
Samme år som WWF i Norge feirer 50-årsjubileum, har Hans Majestet Kongen takket ja til å være høy beskytter for organisasjonen.
-
Kan Østmarka bli Norges mest besøkte nasjonalpark?
En nasjonalpark i Østmarka vil være et godt grep for å bevare naturmangfoldet og friluftsmulighetene i et område som brukes av tusenvis av mennesker hvert år, mener WWF Verdens naturfond.
-
EU-forslag stiller krav til «grønne» lån
Et nytt EU-forslag har skapt debatt i Norge, fordi EU ønsker å sette miljøkriterier for grønn finansiering av vannkraft. Det kan tvinge frem bedre prosjekter for natur og klima, både her i Norge og i Europa.
-
Spøkelsesfiske: En evigvarende dødsfelle
En ny rapport fra WWF setter søkelys på en av de mest dødelige typene plastavfall som havner i havet: Fiskeutstyr som er glemt eller mistet i havet, kan fortsette å drepe fisk og annet marint liv i hundrevis av år. Dette kalles spøkelsesfiske.
-
Internasjonal granskingsrapport om brudd på menneskerettigheter
I dag publiserte WWF International en rapport etter en uavhengig gransking av WWFs respons til påstander om menneskerettighetsbrudd i WWF-støttede prosjekter i seks land. Under følger en uttalelse fra generalsekretær i WWF i Norge, Karoline Andaur.
-
WWF og NOF krever at Davvi vindkraftverk ikke bygges
Det planlagte vindkraftverket vil ødelegge villmark og true det sårbare dyrelivet i området.
-
Ny rapport: – Norge har bygget vindkraft på feil steder
Det store flertallet av vindkraftverkene i Norge er bygd på steder der de kommer i konflikt med viktige naturverdier. Det viser en ny rapport som Norsk Institutt for Naturforskning (NINA) har gjennomført for WWF Verdens naturfond.
-
Havene er i fare – derfor tar vi nå et krafttak for å rydde opp
WWF Verdens naturfonds innsats for å stanse plastforsøpling vil få stor betydning.
-
– Trodde vi sto overfor et ekstremområde
Da Jakob Cyvin og Anne Aasen fra NTNU tok prøver av jorda i fjæra fikk de sjokk. Nesten 20 prosent bestod nemlig av plast.
-
Klimaomstillingsutvalget: Vil begrense nye letelisenser
Begrens utdeling av nye letelisenser, krev klimastresstest i alle planer for utbygging og drift, og gjør minst ett eller flere av fradragene i særskatten mindre gunstige. Det er hovedanbefalingene fra Klimaomstillingsutvalget.
-
Dropper høring i protest
Høringsprosessene i oljeforvaltningen er et spill for galleriet, mener miljøorganisasjoner. Krever at miljøfaglige innspill blir lyttet til.
-
Loddkjøpere bidro til krisepakke for fjellgorillaen
Takket være inntektene fra Postkodelotteriet, har WWF Verdens naturfond kunnet beskytte flere fjellgorillaer mot krypskyttere og andre trusler under koronakrisen.
-
6 myter om WWF og årets TV-aksjon
WWF ønsker en fri og åpen debatt velkommen, men den må være basert på fakta. Derfor vil vi én gang for alle rette opp i flere rykter, halvsannheter og direkte feil som verserer i omtalen av årets store nasjonale dugnad.
-
Krever produsentansvar for all plast
Produsenter må få ansvaret for at all plast samles inn og resirkuleres
-
Samlet klimabevegelse advarer mot skattegave til oljebransjen
Oljenæringen, LO og NHO har foreslått endringer i oljeskatten som vil øke Norges klimarisiko kraftig og binde oss til oljeprosjekter samfunnet kan tape stort på i fremtiden. En rekke organisasjoner ber Stortinget styre unna.
-
WWF-seier: Oljefondet trekker seg ut av fem store kullselskaper
– Vi har jobbet lenge for å få tettet smutthullet i regelverket, som har latt flere av verdens aller største kullforurensere komme unna med utslippene sine. Dette er en stor dag for miljøet, sier fungerende miljøpolitisk leder i WWF, Else Hendel.
-
Frykter at internasjonalt miljøarbeid nedprioriteres
Norges internasjonale arbeid med miljø- og klimaspørsmål må ikke lide økonomisk som følge av koronakrisen. Det var budskapet i et brev sendt til fire statsråder i dag, signert av 19 organisasjoner.
-
Karoline Andaur ny leder i WWF Verdens naturfond
Etter et halvår som konstituert leder av organisasjonen, blir Karoline Andaur ny generalsekretær i WWF.
-
Landet trenger grønne krisepakker
Regjeringens krisepakker mot koronakrisen må bidra til grønn omstilling av samfunnet. Her er WWFs forslag til hvordan det kan gjennomføres.
-
Framtidsretta motkonjunkturtiltak for natur og klima
Innspill fra miljøorganisasjonene til Finansdepartementet, Klima- og miljødepartementet og Utenriksdepartementet.
-
Olje for utvikling: Uansvarlig oljebistand
Afrikanske oljeland rammes i disse dager hardt av lav oljepris. Det gjør det desto mer prekært å stille spørsmål ved det norske bistandsprogrammet Olje for utvikling.
-
Oppløftende tigernyheter i fersk WWF-rapport
I flere av de viktigste leveområdene for verdens gjenlevende ville tigere har bestandene vokst i løpet av det siste halvåret. Det viser den siste rapporten fra WWFs Tiger Alive-prosjekt.
-
Oppdaget ny art – med plast i seg
Britiske forskere oppdaget nylig en ny art i et av verdens mest avsidesliggende havdyp, Marianergropen. Den har allerede plast i seg.
-
EUs nye klimalov setter retning, men er ikke nok
Europakommisjonen har lagt fram et forslag til klimalov for EU. Forslaget inneholder ikke tiltakene som klimakrisen krever for å unngå mer enn 1,5 graders global oppvarming.
-
WWF anker dommen i rovdyrrettssaken
– Høyesterett må behandle de prinsipielle spørsmålene om Norges forpliktelser til å ta vare på alle arter og all natur, sier Karoline Andaur.
-
Viltvoktere anklaget
Ifølge The Guardian er viltvoktere i Kongo anklaget for å ha utøvd vold mot det lokale Baka-folket og nektet dem adgang til naturressurser.