Norge er en havnasjon, med verdens nest lengste kystlinje og et havareal som er seks ganger større enn landarealet. For å kunne oppnå en sameksistens langs kysten og på havet mellom næringer og mellom næringer og natur, trengs det helhetlige planer for arealbruk og helhetlige planer for restaurering og bevaring av natur til lands og til havs.
Det er store og sårbare naturverdier i norske havområder som trenger økt beskyttelse. Flere og bedre marine verneområder er en av nøklene for å lykkes med dette.
Derfor trengs det en utredning for marint vern av havområder utenfor territorialfarvannet med mål om å verne og beskytte minst 30 prosent av havområdene våre innen 2030.
Områder definert som særlig verdifulle og sårbare områder (SVO) må være blant områdene som utredes på denne måten før man eventuelt igangsetter ny aktivitet i disse.
Kartlegging av naturen langs kysten og i havet er avgjørende for en bærekraftig forvaltning, men har vært underprioritert over lang tid. For å sikre en god forvaltning av havarealene våre må vi derfor i årene fremover styrke kartleggingen av kyst- og havområdene våre.
Dyrelivet, leveområdene og økosystemfunksjonen til naturen i dyphavet er lite kartlagt. Inntil man har tilstrekkelig kunnskap og er sikret at mineralutvinning til havs kan skje uten skade på naturen, biodiversitet eller økosystemfunksjoner som karbonlagringsevnen, må det arbeides aktivt for et globalt og nasjonalt moratorium mot slik mineralutvinning.
Kapasiteten hos miljømyndighetene for å jobbe med havspørsmål må også økes. Stadig flere aktiviteter etableres langs kysten og på havet uten at det skjer en styrket satsing på kapasitetsbygging hos Klima- og miljødepartementet og Miljødirektoratet. Dette må gis en satsing gjennom statsbudsjett i kommende år.
Naturbaserte næringer som fiskeri og havbruk må drives på naturens premisser og bidra til matsikkerhet, bevaring og restaurering av naturmangfold og økosystemfunksjoner.
Vårt parti vil:
- Innføre et system med helhetlige arealplaner for bruk av havarealer, som en del av de helhetlige forvaltningsplanene for norske havområder, og gjennom dette sikre bærekraftig forvaltning av 100 prosent av norske havområder
- Etablere en plan for å verne minst 30 prosent av norske havområder innen 2030
- Etablere en plan for å restaurere 30 prosent av ødelagte eller skadede naturområder langs kysten og til havs innen 2030
- Beskytte de rike havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja mot petroleumsvirksomhet i all framtid
- Styrke arbeidet for restaurering av Oslofjorden, gjennom blant annet nitrogenrensing av avløp og strengere krav til bruk av jordbruksarealer for alle kommuner i nedbørsfeltet til Oslofjorden, samt innføre et forbud mot alt fiske (både fritidsfiske og kommersielt fiske) i Oslofjorden i ti år
- Iverksette en handlingsplan for sjøfugl innen 2026
- Ikke igangsette ny eller utvide eksisterende aktivitet som kan negativt påvirke havets karbonlager
- Utrede alle havområder definert som særlig verdifulle og sårbare områder (SVOer) med tanke på marint vern før det vurderes å igangsettes ny aktivitet i slike områder.
- Styrke kapasiteten på havforvaltning hos miljømyndighetene for å være i stand til å håndtere økt aktivitet langs kysten og på havet, samt vekst i havøkonomien
- Arbeide aktivt for et globalt og nasjonalt moratorium mot mineralutvinning på havbunnen, inntil man har tilstrekkelig kunnskap og er sikret at mineralutvinning til havs kan skje uten skade på naturen, biodiversitet eller økosystemfunksjoner som karbonlagringsevnen
- Innføre krav om at fiskeredskaper som trål og snurrevad ikke skal berøre havbunnen, for å redusere karbonavtrykket til fiskeriene og styrke ivaretagelsen av naturverdier på havbunnen
- Styrke satsingen på forskning på menneskeskapt lydforurensing i havet
- Styrke kartleggingsprogrammene for norske kyst- og havområder, da spesielt Mareano og Marine Grunnkart
- Utvikle gjenoppbyggingsplaner for utrydningstruede arter og svake bestander i havet