Solstråler skinner gjennom greinene til et bjørketre.

WWFs naturundersøkelse

Åtte av ti nordmenn krever bedre vern av norsk natur på land og til havs.

Stort engasjement for natur og klima

Naturundersøkelsen for 2024, utført av Opinion på vegne av WWF Verdens naturfond, viser en overveldende og bred støtte for klima- og miljøtiltak.

I undersøkelsen, der et representativt utvalg av befolkningen ble spurt om deres forhold til natur, naturtap og klimaendringer, kommer det frem at over 80 prosent mener vi må verne og bevare minst 30 prosent av naturen på land og til havs.

Hele 70 prosent av de spurte er bekymret for tap og nedbygging av natur, og mener norske politikere må gjøre mer for å bremse dette.

– Regjeringen har folket i ryggen når målene i den internasjonale naturavtalen skal følges opp på hjemmebane. Den kommende naturmeldingen, som skal stake ut kursen for norsk naturpolitikk frem til 2030, bør derfor være ambisiøs og forpliktende. 2024 må bli året da vi ser konkret handling for å stanse og reversere tapet av norsk natur, sier generalsekretær Karoline Andaur i WWF Verdens naturfond.

Hovedfunn fra naturundersøkelsen:

  • 71 prosent er opptatt av natur- og klimaspørsmål.
  • 85 prosent er enig i at vi burde verne og bevare minst 30 prosent av natur på land.
  • 81 prosent er enig i at vi burde verne og bevare minst 30 prosent av norske havområder.
  • 75 prosent er enig i at norske politikere må gjøre mer for å stanse naturtap.
  • 81 prosent sier naturopplevelser er viktige for dem.
  • 85 prosent sier tilgang til nærnatur er viktig.
  • 67 prosent mener Norge bør begrense utbygging av hyttefelt, motorveier og andre prosjekter som ødelegger natur. Bare 12 prosent er uenige.
  • 60 prosent mener skogbruket bør ta i bruk alternativer til flatehogst.
  • 48 prosent støtter en naturavgift.

Sirkulærøkonomi engasjerer bredt

Et klart flertall støtter også restaurering av natur og redusert forbruk.

71 prosent er enig i at 30 prosent av norsk natur bør gjenopprettes, og 64 prosent mener vi bør redusere forbruket av naturressurser.

Det er bred støtte for sirkulærøkonomiske tiltak, og et flertall mener politikerne bør stille krav til blant annet lengre levetid for produkter, billigere reparasjon og flere panteordninger.

– Vårt overforbruk er hovedårsaken til natur- og klimakrisen. Vi forsyner oss på en måte som ikke er bærekraftig. Nordmenn har et særlig ansvar da vi ligger i verdenstoppen på forbruk av naturressurser og kun 2,4 prosent av økonomien vår er sirkulær. Det meste av det vi kjøper blir kastet etter bruk, sier Andaur.

Ifølge FNs ressurspanel er overforbruk årsaken bak 90 prosent av naturtap og 55 prosent av klimagassutslipp globalt. Norge ligger helt i toppen på verdensbasis når det gjelder forbruk av naturressurser.

Om alle skulle forbrukt som oss nordmenn, ville vi trengt 3,6 jordkloder.

Dette overforbruket er årsaken til natur- og klimakrisen som vi nå befinner oss i, og vi har et særlig stort ansvar her til lands. Bare 2,4 prosent av økonomien vår er sirkulær og det meste av det vi kjøper blir brukt og kastet.

Vi trenger en rask omstilling

Norge må innføre et mål om reduksjon av materialforbruket. Vi trenger en kraftig omstilling til sirkulær økonomi som reduserer forbruket og forvalter naturressurser som allerede er i omløp, framfor å fokusere på avfallshåndtering.

For å lykkes trengs det sterkere og mer inngripende virkemidler som skatteordninger og statlig støtte som bidrar til at det blir billigere å velge sirkulært fremfor å ta ut stadig flere jomfruelige ressurser fra naturen.

– Vi er nødt til å få på plass en rask omstilling til sirkulær økonomi som reduserer materialforbruket, slik at vi bruker ressursene som allerede er i omløp fremfor å ta ut stadig flere jomfruelige naturressurser, sier generalsekretær Karoline Andaur i WWF Verdens naturfond.

Om undersøkelsen

Undersøkelsen er gjennomført av Opinion for WWF Verdens naturfond. Resultatene er basert på intervjuer med 1007 personer over 15 år i et landsrepresentativt befolkningsutvalg vektet på kjønn, alder og landsdel.

Kontakt

Fant du det du lette etter?