Amazonas

Hjelp oss i kampen mot avskoging i Amazonas

Hvert år brenner enorme områder i Amazonas i skogbrannsesongen mellom juni og oktober. I tillegg hugges den uerstattelige skogen i et tempo som aldri før, for å gi plass til produksjon av soya, kjøtt og palmeolje.

For å gi deg skattefradrag trenger vi fødselsnummeret ditt.

Vi bruker e-post og mobilnummer til å holde deg oppdatert om ditt fadderskap. Vi lover å ikke spamme deg.

Rekordmange branner i Amazonas

Amazonas-regnskogen i Brasil har de siste årene blitt rammet av hundretusenvis av branner.

I løpet av de siste 40 årene er et område dobbelt så stort som Norge forsvunnet.

I tillegg kommer all skogen som er forringet på grunn av avskogingen, det vil si skog som ligger inntil de avskogede områdene. Disse ødelagte skogene brenner lettere og mister oftere dyrelivet sitt.

En mest mulig intakt natur er avgjørende for å bevare naturmangfoldet, og det gjør også naturen mer motstandsdyktig mot klimaendringer.

Solnedgang over Amazonas-regnskogen
Amazonas-regnskogen dekker et område like stort som hele Europa minus Russland. I tillegg til å ta opp CO2, er Amazonas hjem for uvurderlige naturtyper og et stort antall arter.

Amazonas er livsviktig for hele verdens klima

Amazonas er et helt unikt og uerstattelig økosystem. Regnskogen her hjelper til med å stabilisere klimaet og vannets kretsløp over hele verden. I tillegg genererer den en rekke økosystemtjenester som fremmer matsikkerheten og vanntilførselen i hele regionen.

Amazonas er enormt viktig for global klimastabilitet - ikke bare på grunn av oksygenproduksjonen gjennom fotosyntesen, men på grunn av de store lagrene med karbondioksid, evnen til å generere regn og dens nedkjølende egenskaper.

Vi mister arter som ennå ikke er oppdaget

Det lever et enormt antall arter i Amazonas - hele 10 prosent av verdens 1,7 millioner arter finnes her! I et område på kun 2,5 km2 finnes det for eksempel rundt 50.000 insektarter alene. Når vi vet at det finnes totalt rundt 72.000 arter i Norge, kan du tenke deg hvor mye dette er.

Langt fra alle arter som lever i Amazonas er oppdaget av vitenskapen ennå. Derfor er det med stor sannsynlighet at arter vi ikke visste fantes, forsvinner før de en gang er blitt oppdaget. Noen av disse kunne kanskje ha vært av stor betydning for mennesker i framtiden, for eksempel til medisinsk bruk.

Ape i Amazonas regnskog
Vi mennesker er ikke de eneste som er avhengige av regnskogen. Hele 10 prosent av verdens 1,7 millioner arter finnes i Amazonas.

Alvorlige konsekvenser for dyr og mennesker

Mange av artene som lever i regnskogen er truet. Edderkoppaper, hyasintara-papegøyer, jaguarer, harpyørner, tretået dovendyr og amazonastapirer er blant de mange artene i Amazonas som allerede er truet.

Naturskattekisten Amazonas er også hjem til 34 millioner mennesker, inkludert 350 stammer urfolk. Noen av disse lever i frivillig og total isolasjon fra resten av verden. Disse samfunnene er uhyre viktig å bevare og la leve i fred på sin tradisjonelle måte.

Skyldes menneskelig aktivitet

Det voldsomme omfanget branner i Amazonas er et direkte resultat av at land ryddes til storfeoppdrett, jordbruk og gruvedrift. Først hugges trærne, deretter settes det fyr på veden slik at asken kan gjødsle jorda når regnet kommer.

Denne avskogingen skjer både lovlig og ulovlig.

En ung tapir spiser blader fra en kvist.
Tapir (Tapirus terrestris)

WWF jobber for å sikre naturmangfoldet og folks livsgrunnlag i Amazonas

WWF-Brasil har jobbet i Amazonas siden 1996, i samarbeid med myndigheter, lokalsamfunn, urfolk og næringsliv.

Arbeidet går blant annet ut på å utvikle teknologi for å bekjempe avskoging, overvåke naturmangfoldet, øke forståelsen for hvorfor det er viktig å ta vare på regnskogen, og styrke engasjementet for å bevaring, restaurering og bærekraftig bruk av regnskogen.

Takket være hjelpen fra faddere og andre støttespillere, har WWF-Brasil kunnet gi øyeblikkelig støtte til brannmannskapene som bekjemper brannene når de pågår.

Rødøyd trefrosk (Agalychnis Callidryas) .

I Norge jobber WWF med å legge press på norske myndigheter for å innføre tøffere sanksjoner overfor Brasil som konsekvens av den dramatiske økningen i avskoging.

WWF Verdens naturfond jobber også for å stille miljøkrav til handelen med råvarer som kan bidra til å ødelegge regnskogen, for eksempel soya, palmeolje og kjøtt.

Kina er en av de største importørene av soya, trevirke og kjøtt fra Brasil, og kinesisk forbruk har derfor stort miljøavtrykk i Brasil. Derfor jobber WWF med kinesiske myndigheter, næringsliv, investorer og forbrukere. Målet er å få Kina til å stille krav om at produksjonen av varer de importerer ikke skal ha ført til ødeleggelse av regnskogen.

For å gi deg skattefradrag trenger vi fødselsnummeret ditt.

Vi bruker e-post og mobilnummer til å holde deg oppdatert om ditt fadderskap. Vi lover å ikke spamme deg.

Fant du det du lette etter?